söndag 12 september 2010

Nikita S01E01


Alla är vi väl någorlunda bekanta med karaktären Nikitas bakgrund och hennes tidigare äventyr på film och tv? Filmen från 1990 och två halvlyckade tv-serier under 1990-talets mitt? Här kommer en kortfattad handling på 2010 års version: En hemlig organisation, kort och gott Division, har som specialitet att ta hand om unga flickor som har råkat i onåd med rättvisan och ge dem en ny identitet och utbildning.

Nikita (Maggie Q) är en av dem som har genomgått denna speciella behandling. Men hon har efter ett ödesdigert misstag blivit utkastad från Division och nu är hon ute efter hämnd, efter att ha fått reda på hur det egentligen gick till när hon blev rekryterad.

Om ”Hellcats” är nya ”90210” och ”Smaville” (utan superkrafter) så är ”Nikita” det nya ”Vampire Diaries” och ”Supernatural” (utan vampyrer och andra knytt). Kanske en dålig jämförelse, men det jag vill få sagt är CW:s två nya serier är helt olika varandra, förutom på en punkt, båda har starka kvinnliga karaktärer. På helt olika sätt. Det kräver sin kvinna att stå högst uppe i en pyramid, samtidigt som det kräver sin kvinna att strypa någon som är dubbelt så stor som henne själv.

”Nikita” är en helt okej serie och Maggie Q sköter sig bra i rollen som Nikita samtidigt som hon lyckas vara okonventionellt snygg. Hon har det där andra extra som till skillnad mot det lilla extra är svårt att uppfatta och sätta ord på men det finns där. Om ”Hellcats”, för att återanknyta till den serien en sista gång, passar på Kanal 5 eller TV400 så känns ”Nikita” som en TV6 serie, runt niotiden på kvällen? För det är då jag kommer att följa denna serie som det ser ut nu. Ett bra tidsfördriv om man itne har något bättre för sig.

Inga kommentarer: