tisdag 2 oktober 2007

Besserwisser och Första, andra tredje! - Minnen från förr

De två program som jag förknippar mest med min barndom, förutom barn- och ungdomsprogram, måste nog vara Antikrundan och På Spåret som jag tittade på tillsammans med mina föräldrar. Därför var de med viss spänning som jag satte mig framför teven igår kväll.


Om vi bortser från Mister På Spåret himself Ingvar Oldsberg och hans sidekick Björn Hellberg tänker jag först och främst på Lennart 'Hoa Hoa' Dahlgren när På Spåret kommer på tals. Igår hade hans alldeles egna frågesportsprogram Besserwisser premiär. Minimalt påkostad studio, bara två deltagare, lustiga sidovinster (Sverigelotter) ett gäng halvtaskiga frågor och 'Hoa Hoa'. 'Hoa Hoa' väger gott och väl upp en minimalt påkostad studio, bara två deltagare, lustiga sidovinster (Sverigelotter) och ett gäng halvtaskiga frågor.

Det var på det hela taget okej, inte mera. Sändningstiden och kanalen känns inte helt rätt. Det skulle vara intressant att slänga in detta program på morgonen, istället för de vedervärdiga tävlingsprogrammen. Frågesport på morgonen, varför inte liksom? All kunskap som Besserwisser har att erbjuda är långt mycket bättre än frågor som: "Hur många fingrar har du på en hand?" eller "I vilket land är Stockholm huvudstad?" som oftast tävlingsprogrammen tycker är välformulerade frågor.

Roligaste kommentaren som Hoa Hoa kläckte ur sig igår var nog när svaret på en fråga blev: Röd- eller stödstrumporna. Varpå han sa:

-Jag blir lite skraj när jag ser de där brudarna som kör långtradare, röker pipa, har en slägga på axeln och skägg.

Ni förstår vartåt det lutar nu. På Spåret -->Besserwisser, Antikrundan --> Första, andra, tredje! Peder Lamm med ett släptåg av excentriska antikvitetexperter och Ernst Kirchsteiger som leder det hela kan bara inte gå fel... vilket det heller inte gjorde. Första, andra tredje! känns mera komplett än vad Antikrundan gör. Istället för att bara se värderingen fick vi se när antikviteterna togs emot, värderades, auktionerades ut och köparen och säljarens kommentarer efteråt. Inte bara antikviteter i form av prylar auktionerades ut, det var alltifrån bilar till mindre värda föremål som inte kan klassas som direkta antikviteter.

Första, andra tredje! får tummen upp av mig, väl genomfört rakt igenom. Men man måste nog gilla både Peder och Ernst för att uppskatta detta program.

Inga kommentarer: