måndag 18 februari 2008

Stockholm-Motala

Nej nej... jag skall inte börja skriva om radio nu helt plötsligt, men jag har ett par tankar om radio som jag behöver vädra för allmänheten eller som det heter: ni läsare.
(Och skulle ni av någon anledning inte förstå rubriken klicka här. Men en sådan klassisk grej borde vara inskriven i läroplanen att alla skall kunna.)

Det var bättre förr, ju förr desto bättre!

Nu pratar vi om P3 alla andra "P" kanaler är bara till för pratsjuka pensionärer som inte har något bättre för sig än att ringa in på "ring-in-program" och presenterar sig som: Det är jag igen*. P4 har visserligen sina stunder då och då men det lämnar vi därhän.

Topp-3 program på P3:

1. Rally (1995-2002)
Jag gick och längtade tills klockan blev 17:00 på fredagen för då började helgen. Först Signaturmelodin Stiletto sedan 3h (i alla fall till en början, runt 2000 förkortades programmet om jag inte minns helt fel?) "örongodis" och en perfekt start på fredagskvällen. Det finns inget radioprogram som har skapat så många odödliga karaktärer som Rally. Lotus, Lasse, Ludmilla och "Gunde man" som skrek hela tiden för att nämna några. Och alla dessa oförglömliga sånger om "5-56", en boll, en boll, en boll och ett racket, björn mother fucking Björn och den modifierade versionen av Anna Books "ABC" låt. (bilden: Peter Apelgren)

2. Så funkar det (2001-2003)
Exempel 1a i formuläret: Radioprofiler som låter som de ser ut. För visst blev ni inte förvånade när ni såg Anders och Måns för första gången? Inget var för stort eller för litet för dessa herrar att reda ut. Succén i radio ledde till ett antal tv-program och nu i december gör de comeback i julkalendern 2008.

3. Hassan (1993-1996)
Även Hassan har sin speciella plats och tid. Och platsen är i bilen och tiden är 17:00-19:00 på söndagskvällen. Alltid när man hade varit ute med föräldrarna som liten och åkte hem på söndagskvällen knäppte man på P3 och Hassan och skrattade sig sedan fördärvad åt Mårten Rask, Kristian Luuk som ville ha numret till nummerupplysningen och Luka som bodde på "the second floor" med flera. En del busringningar har inte åldrats med värdighet men de kommer för alltid att vara ihågkomna. Var man tonåring på den här tiden och hade en CD-spelare ja då ägde man säkert en eller två av de numera legendariska samlingskivorna: "Williamspäron", "Minipizza", "Budapeststubbe", "Oxbringa" eller "Tillvaragna effekter".

Radio i teve


Annika Lantz var först när hon började med att sända sitt radioprogram "Lantz i P3" på SVT under 2006(?). Sedan dess har flera hakat på trenden. "Vakna med the voice" på Kanal 5, "MorronGänget" på Kanal Lokal.


Jag tycker att radio på teve fungerar sådär. Det finns oftast en anledning till att dessa två medier skall vara åtskillda. Men för att återknyta till min topp-3 lista skulle det ha varit väldigt roligt att se "Hassan" och "Rally" i tv-rutan. "Anders & Måns" är ju som en förlängd version av "Så funkar det".


Nu

Har man bara ett tillräckligt knäppt namn som typ: "Din mamma!", "Pappa köper byxor" eller "Jag vet var ditt hus bor!" och ett par lustiga figurer som kan prata ett gäng dialekter och en obefintlig programidé så är det klart! Det enda som får mig att knäppa på P3 nuförtiden är Christer och P3 Hip-hop/Pop/Rock. Humorn på P3 är inte det den en gång var.





*Personer som är kända av både lyssnare och programledare för att ringa in stup i kvarten om tillfälle ges och som aldrig presenterar sig med namn bara för att de har blivit "du" med programledaren.


Bilder: Peter Apelgren, Morgan Larsson © Sveriges Radio

Inga kommentarer: