tisdag 22 december 2009

00-talets bästa tv-serier: Plats 60-51

60. PRISON BREAK

När? 2005-2009
Var? Fox

Det jag minns mest från den här serien är Wentworth Millers namn och alla hans långärmade t-shirts. Namnet, för att det syftar på - enligt mig alltså - Wentworth Detention Centre, fängelset i "Kvinnofängelset" och hans tröjor för att det var ett rätt uppenbart sätt att dölja hans tatueringar. Alla andra i serien svettades och flexade sina bara bringor och stackars Wentworth fick ha på sig sina löst åtsittande tunna, men inte för tunna, långärmade t-shirts.

Nåja, detta var bara en parentes. Serien i sig var aldrig riktigt någon personlig favorit, den snygga ytan gick alldeles för många gånger före handlingen som i sin tur var lite väl otrolig ibland. Farande och flackande runt om i världen (nåja) in och ut ur fängelset.

Och så måste vi nämna Michael Rapaport. Han var lysande i "Boston Public", "War at home" och som halvgalen kåkfarare i "My name is Earl" men han hade inget att göra i "Prison Break".
Jag kommer med glädje att minnas den första säsongen som en av de allra bästa under 00-talet mer om det längre fram i listan.


59. THE BLACK DONNELLYS

När? 2007
Var? NBC

Enligt mig ett lyckat försök att spinna vidare på den enorma hysteri som följde i och med "Sopranos" under 00-talet. Men istället för att följa den Italienska-maffian fick vi istället stifta bekantskap med den råbarkade Irländska varianten.

Ja jag gillade verkligen denna serie som blandade lättsam narration i tillbakablickar av en av Donnelly brödernas barndomsvänner med brutalt våld.


58. NURSE JACKIE

När? 2009-
Var? Showtime

Showtimes stora bidrag till den ständigt växande högen med serier som faller i genren mörk humor. Och ett bra sådant bidrag. Edie Falco är lysande som den piller-poppande överarbete och överkvalificerad sexgalning Jackie Peyton som spenderar allt mindre och mindre tid hemma hos familjen.

Fokuset har de senaste åren skiftat från läkare till sjuksköterskor/ambulanspersonal och liknande i sjukhusserier på samma sätt som polisserier mer och mera handlar om efterarbetet inte själva upptakten till brotten.

Tonen i serien finns att hämta i ett flertalet andra sjukhusserier: Vi har lite "Scrubs" - förvirrade praktikanter, "Green Wing" - surrealism, "City Aktuten" - "Nurse Jackie" utspelar sig i ett akutrum, ja det bästa av alla världar.


57. SWINGTOWN

När? 2008
Var? CBS

Det är i mitten av 1970-talet och paret Miller med sin son har flyttat till ett nytt kvarter och nya grannar som är väldigt välkomnande.

Så skulle man kunna presentera "Swingtown" i en värd där skräckfilmer/tv-serier inte existerar och alla skulle förstå vad man menar. Det är synd och skam att denna serie bara fick en säsong. Okej, jag kan erkänna att konceptet inte skulle ha fungerat säsong efter säsong men säg 1-2 säsonger till?

Det är alldeles för lite 1970-tal på teven nu för tiden. Det är ett väldigt flörtande med 1950-60-talet och även 1980-talet. Hela den eran med Swingtiden är väldigt underrepresenterad med tanke på hur kittlande ämnet i fråga är. Quagmire - i "Family Guy" - håller som tur är fanan högt. Eller i hans fall, flaggan i topp

56. REAPER

När? 2007-2009
Var? The CW

Denna serie hade inte varit något utan Ray Wise (Djävulen) och Tyler Labine (Sock). Detta påstående är jag bered att sälja min själ till djävulen för. Tyler Labine är en av de mest typcastade vi har set under de senaste åren som samtidigt kommer undan med det. Han är lite plufsig, gillar öl är lat och bor han inte inneboende hos någon så hyr han något skyffe någonstans.

Och så Ray Wise hela hans uppenbarelse skriker: "I'm the Devil!" Man måste bara älska hans rollprestation. Annars är den här serien rätt tramsig, häftiga specialeffekter varvas med buskisartade one-liners. De övriga skådespelarna är rätt träig och känns enligt mig bara som utfyllnad till den här tv-seriens två stora stjärnor (se ovan).


55. TRUE BLOOD

När? 2008-
Var? HBO

Man kan tycka att det går 13 vampyr-serier på dussinet. Men räknar man efter lite så är de inte så pass många. Vi har "Buffy" och efterföljande "Angel", men mellan 2004-2008 hade vi ingen renodlad tv-serie som bara avhandlade vampyrer. Det var först i och med "True Blood" som det tog lite fart igen och under 2009 har vi fått se ytterliggare en tv-serie om vampyrer "The Vampire Diaries".

Seriens skapare Alan Ball har verkligen hittat rätt ton i den här rätt annorlunda skildringen av vampyrer. Gräver man under ytan så har vi inte bara vampyrer utan även skepnadsbytare, homosexuella, narkomaner, telepati, vodoo-häxor allt i en salig röra ackompanjerad av ett häftigt soundtrack och ett stilistiskt filmande.

Icke att förglömma är introt som är ett av de absolut snyggaste under hela 00-talet. Ett intro som på ett träffsäkert sätt besvarar alla fördomar man har om den amerikanska södern.

54. UGLY BETTY

När? 2006
Var? ABC

"Ugly Betty" är en serie som gör mig glad. Och jag är väldigt tacksam över att Kanal 5 de senaste åren har valt att ha lägga säsongsstarten på hösten. För när om inte på hösten behövs en sådan färgklick som den som Betty och de andra på Mode har att erbjuda?

Gillar man inte just Betty finns en hel uppsjö med mer eller mindre sympatiska favoriter som man kan vurma för. Bitchen Wilhelmina, Bettys nemnesis Marc, utåtriktade Hilda och hennes musikalälskande son Justin och min favorit egoistiska Amanda.

"Ugly Betty" är ett bra exempel på en serie som inte har sitt ursprung i det allsmäktiga USA och som har blivit en bra och sevärd succé. Sydamerika är väldigt underrepresenterat på den globala tv-marknaden, hoppas vi får se mera prouktioner från de länderna, ja så länge som de håller måttet då.

53. THE INBETWEENERS

När? 2008-
Var? E4

"The Inbetweeners" är den perfekta motsvarigheten till "Skins", något som skulle bli allt för bisarrt i "Skins" lämpas istället över på "The Inbetweeners". Yin och Yang så att säga. Egentligen skiljer sig inte grundkonceptet från alla andra femtioelva serier i ungdomsgenren. Vi har nörden (Will), tjejtjusaren (Jay), den coola killen (Simon) och dumskallen (Neil).

Men eftersom att dessa fyra ungdomar är på gränslandet mellan de coola och de nördiga - därav titeln, de som är mitt-i-mellan (typ) - därför kan historien spänna över alla stereotypiska grupperingar som förekommer på skolgården.

Alla fyra karaktärer är mer eller mindre one-liner sprutor och alla har sin specialitet är det inte om sex eller vardagliga betraktelser så är det om ofrivillig komik.


52. SUGAR RUSH

När? 2005-2006
Var? Channel 4

Inte för att jag är ett dugg insatt, men jag vill hävda att "Sugar Rush" är en av de viktigaste serierna någonsin för alla tonåriga tjejer som är på väg eller ute ur den berömda garderoben. Det kanske finns serier i samma kategori som har haft större genomslagskraft och då tänker jag främst på "Queer as folk" men "Sugar Rush" var mera inriktat till ungdomar i de tidiga tonåren.

Lenora Crichlow var lysande i rollen som Maria "Sugar" Sweet men jag tycker att Olivia Hallinan som Kimberly Davies fick oförtjänt lite uppmärksamhet och fick ofta stå i skuggan för den mera färgstarka Sugar.


51. NIP/TUCK

När? 2003-
Var? FX Networks

"Nip/Tuck" lever mycket på att varje säsong har varit än mera skruvad än den föregående. En liknelse kan vara att "Nip/Tuck" är som internet - det som inte finns på internet finns inte - det som "Nip/Tuck" inte har avhandlat inom plastikkirurgin finns inte.

Lägg där till andra icke plastikkirurgi-relaterade ämnen som är bisarra isig, munkarvaren "The Carver", pedofili, incest, nekrofili, sodomi ja allt möjligt mer eller mindre fantasieggande.


Imorgon: Plats 50-41

00-talets bästa tv-serier: Plats 100-91
00-talets bästa tv-serier: Plats 90-81
00-talets bästa tv-serier: Plats 80-71
00-talets bästa tv-serier: Plats 70-61

Inga kommentarer: