fredag 25 december 2009

00-talets bästa tv-serier: Plats 20-11

20. WEEDS

När? 2005-
Var? Showtime

Man kan tro att ”Weeds” skulle vara en väldigt kontroversiell serie med tanke på ämnet och att det är Showtime som ligger bakom den. Men har man det i åtanke är den relativt snäll – men allt är ju, ja relativt.

Ung snygg (milf) änka, Nancy Botwin (spelad av Mary-Louise Parker), har svårt att hålla skenet upp pengavis jämfört med sina grannar i den lilla slutna stadsdelen Agrestic och bestämmer sig därför att börja sälja gräs. Hon nästlar sig in bland de lokala langarna och skaffar sig kontakter. Och så flyter det på i de första säsongerna samma karaktärer med ett par undantag – samma sköna intro (med Little Boxes som ledmotiv framfört olika varje gång).

Det börja gå lite på tomgång. Men det är då det sätter fart. Och det är ”Weeds” storhet att de likt gräsodlare inte invaggar sig i trygghet utan är hela tiden på vakt och flyttar på sig. Säsong 4 och 5 är minst lika vassa som den första det händer alltid något runt familjen Botwin och den sköna Doug Wilson (underbart spelad av Kevin Nealon).


19. HOUSE

När? 2004-
Var? Fox

Aldrig förr har väl någon tv-serie varit så beroende av just en person och samtidigt varit såpass hyllad? Möjligtvis "Dexter" då annars är House ensam på tronen, på gott och ont.

Även om jag gillar Hugh Lauries tolkning av den buttre House tycker jag att bäst före datumet har gått ut. Det är hög tid för denna serie att läggas ned innan det blir slentrian. Det finns ju gränser på hur mycket han kan komma undan med utan att vi tittare tröttnar på det och cynism är aldrig sexigt om man får för mycket av det. Hoppas nu bara inte att "House" fastnar i gästskådespelar-helvetet - då det promotas mera för vilka kändisar som dyker upp än för själva handlingen.

Men blir det en extraordinär nytändning så ser även jag att "House" fortsätter i ett par år till. men då skall det vara något som verkligen är extraordinärt. Som typ när Foreman, Chase och Cameron slutade/blev sparkade fast x2.


18. VERONICA MARS

När? 2004-2007
Var? UPN (2004-2006) The CW (2006-2007)

Serien som överlevde sig själv och Rob Thomas karriärs höjdpunkt (än så länge). Premissen för serien är egentligen lika fånig som den i Buffy. Hur trovärdigt var det egentligen att Veronica Mars vid en ringa ålder av 17-år var en kickass privatdetektiv som lyckades fälla den ena besten efter den andra i form av förmögna personer, stora företag och farliga brottslingar?

Men nu skall vi inte dra allt till sin spets, "Veronica Mars" var och är en väldigt genomtänkt tv-serie som skilldrar ungdomar på ett relativt realistiskt sätt. Och Kristen Bell som Veronica Mars är verkligen något alldeles extra som hon inte har lyckats toppa sedan dess, tyvärr.


17. HEROES

När? 2006-
Var? NBC

Jag har gått bort mig lite på denna lista om vilka tv-seriers första säsonger som jag (eftersom att jag inte började skriva bakifrån utan hoppar lite och skriver om de serierna jag känner för just nu) rankar som högst. Men i alla fall, den första säsongen av ”Heroes” hamnar definitivt på en topp-5 lista.

Trovärdiga såkallade vanliga superhjältar har det funnits gott om genom åren. Men i grund och botten handlar det om fula ankungar förvandlingar. Peter Parker blir väldigt deffad när han blir Spindlemannen, dr./nörden Bruce Banner, som Hulken, samma sak fast på större skala. För att inte tala om Stålmannen och de flesta av X-Men.

Men Hiro Nakamura och Peter Parkman är och förblir lika runda och kramgoa genom serien. Men visst finns det dem som är lite svårare att kanske relatera sig med som supersnygga Claire Bennet och Niki Sanders. Men det vägs gott och väl upp av det stora persongalleriet som har något att erbjuda för alla.

Men just persongalleriet är något av ”Heroes” akilleshäl. Det är för många att hålla reda på och när det dyker upp luckor i manuset/handlingen fylls de inte igen på ett smart sätt. Utan det kastas istället in en ny superhjälte med någon ny förmåga som på något sett lyckas med att rädda dagen.


16. BIG LOVE

När? 2006-
Var? HBO

[insert random mother-in-law joke]... nu var det avklarat.

Så.

"Big Love" är en kontroversiell serie, minst sagt. En blåslampa i röven på alla som tycker att rutiga klänningar, höga frisyrer och fyrsamhet är skiten.

Men "Big Love" är mycket mera än så, det är en tv-serie om människoöden. Det är avundsjuka, missunnsamhet och familjefejder. Precis allt man kan vänta sig om man har ett familjeträd som är som en mindre skogsdunge.

Tyvärr är "Big Love" bara en bra serie som ofta får stå i skymundan till förmån för sina grannar på HBO, "Curb your Enthusiasm", "Flights of the Conchords", "Entourge" och "True Blood" syns oftare i media. Och får bara "Hung" och "In Treatment" upp ångan också ligger nog "Big Love" illa till. Tyvärr.


15. LITTLE BRITAIN (US)

När? 2003-2009
Var? BBC Three (2003-2004) BBC One (2005) HBO (2008-2009)

Detta är klassisk Brittisk sketch-humor, 101, med mera klassiska figurer, sketcher och one-liners än vad jag kommer ihåg. Just alla one-liners har fastnat, jag kan ju rabbla upp ett par av mina absoluta favoriter:

"I want that one" - Rullstolsbundne Andy.
"Bitty" - Mjölkfrälsta Harvey Pincher.
"Yeah but no but yeah but no but..." - Vicky Pollard uppstudsig tonåring.
"Everybody knows I'm the only gay in the village" - flamboyanta by-bögen Daffyd Thomas.
"Computer says no" - Ständigt hostande Carol Beer.

Tyvärr var de två amerikanska säsongerna inte lika träffsäkra som de första tre brittiska. Bara två-tre av de nyintroducerad karaktärerna föll mig i smaken bodybuildarna Mark & Tom och Elli-Grace.


14. CALIFORNICATION

När? 2007-
Var? Showtime

Det första som dök upp i skallen när jag hörde talas om denna serie för första gången var hur skall de komma undan med att kalla denna serie för Californication? Samma namn som en platta av Red Hot Chii peppers från 1999. Och mycket riktigt har Red Hot knorrat lite angående detta och hotat med stämning.

Annars är jag väldigt svag för David Duchovnys tolkning av den egoistiska skitstöveln Hank Moody. Man vill bara se mer och mer av honom och han är alldeles lysande på att trampa i klaveret som man brukar säga. Även de seriens övriga personer är så där lagom galna, Herr och fru Runkle, Hanks livslånga kärleks intresse karen som han har den coola dottern Becca med.
För inte tala om Madeline Zimas återkomst i rutan som Mia Lewis. Hon förtjände verkligen ett bättre öde än att bli bortglömd som den minsta medlemmen i familjen Sheffeld eller som någon anonym person i valfri medelmåttig dramaproduktion.

Den fjärde säsongen av ”Californication” hade premiär för någon månad sedan och jag är väldigt sugen på att följa Hank Moodys fortsatta vuxen äventyr.


13. LOST

När? 2004-2010
Var? ABC

Den mest hypade serien på denna lista tillsammans med ”Heroes”. Vi var många som hade sett den första korta trailern med djungel-isbjörnar, brinnande flygplansvrak som var fräckt ihopklippt och som undrade vad i hela friden var detta?

Det skulle visa sig vara större än livet själv (i alla fall i tv-sammanhang), för i fallet tv-snackisar rankas ”Lost” som en av de allra största. Men det som hindrar ”Lost” från att klättra ännu högre upp på denna lista är ojämnheten. Jag ser ett stort dipp kring slutet av säsong 2, hela säsong 3 det är först i säsong 4 som det börjar ta fart igen för att bli nästan lika lysande lagom till slutet av säsong 5.

I mitten av maj 2010 är det beräknat att det sista avsnittet av ”Lost” skall sändas och då skall hela denna gigantiska säck knytas ihop. Och jag hoppas verkligen att de lyckas med detta, nej jag är nästa säker på att de lyckas. Och de kommer att dra ut på det så länge som möjligt, de sista minuterna i det 121(och sista) avsnittet – det är då vi sätter punkt för denna historia. Allt för spänningen.


12. THE OFFICE US

När? 2005-
Var? NBC

Ibland lyckas de, amerikanarna, men det är inte ofta. Men nu skall vi inte gotta oss i hur överlägsna britterna är att ta vara på sina egna idéer jämfört med hur dåliga USA är att göra adaptioner på brittiska serier.

De två första säsongerna eller i alla fall den första säsongen är närmast en kopia på originalet det skulle dröja fram till säsong 3 innan de hittade sin egen vinkling på hur livet på ett pappersförsäljar-företag kan se ut. Men något som ”The Office US” har lyckats bättre med än ”The Office UK” är rolltolkningarna. David Brent och Gareth Keenan spelar i en helt egen liga. Men annars tycker jag att alla andra rollerna som amerikanarna gör är starkare och mera minnesvärda . Även om det i vissa fall är hårfint.

Och en sak till. När blir dokumentären klar? Det är lätt att glömma men bakom alla kameror döljer det sig ett kamerateam som följer livet på Dunder Mifflin. En dokumentärserie utan start och ände...


11. SKINS

När? 2007-
Var? E4

Var skall jag börja? Jag älskar denna serie. Men det är bara en del av sanningen. Jag avgudar den. Det är sanningen. Jag är egentligen 8-10 år för gammal för denna serie men jag kan ändå se genialiteten i upplägget och i karaktärerna och jag kan förstå varför denna serie har fått en stor fanbase.

Det behövs en sådan här serie för varje ungdomsgeneration, en serie som känns äkta. Äkta ungdomar, äkta ålder, medelklassen i fokus med dragning åt underklassen, inga bortskämda, hålögda, Beverly Hills-wannabies.

De åker kommunalt, dricker fulöl, trånar, har tråkigt, knullar, råkar i knipa, röker gräs, har ont om pengar, kämpar med betyg - ja jag kan fortsätta hur länge som helst. För vissa kanske även detta känns avlägset men det får ju vara gränser för hur sparsmakat en tv-serie får vara.
Och i sann Brittisk-anda får vi inte följa varje grupp av ungdomar i mera än 2 år (med vissa undantag). Även om jag med en viss klump i halsen insåg att två av mina favoriter från den första generationen inte skulle återvända - Sid och Cassie - så är jag minst lika nöjd, om inte mera nöjd med den andra generationen.

Det kan inte bli den 28 januari fort nog då säsong 4 har premiär. Och jag måste ju även passa på att nämna att USA har i vanlig ordning sett till att det blir en amerikansk version också. Jag är lite orolig. Tur i oturen är det MTV som skall göra den vesionen, ingen av de mer präktiga amerikanska kanalerna.



Imorgon: Plats 10-6


00-talets bästa tv-serier: Plats 100-91
00-talets bästa tv-serier: Plats 90-81
00-talets bästa tv-serier: Plats 80-71
00-talets bästa tv-serier: Plats 70-61
00-talets bästa tv-serier: Plats 60-51
00-talets bästa tv-serier: Plats 50-41
00-talets bästa tv-serier: Plats 40-31
00-talets bästa tv-serier: Plats 30-21

Inga kommentarer: