tisdag 29 december 2009

00-talets bästa tv-serier: Plats 3

3. THE WIRE

När? 2002-2008
Var? HBO

Ofta omtalad som kritikernas älskling – även av kritikerna själva. Många gånger utsedd till en av världens bästa serier. Nominerad till drygt 50 priser. Älskad av folket. Ja man kan hålla på hur länge som helst att prata om denna serie som ingen verkar ha något ont att säga om. Och jag kan heller inte komma på något negativt att säga om den. Möjligtvis att SVT slarvade bort denna serie helt och hållet. Men det är sannerligen inte ”The Wire” eller HBO:s fel.

Bryter man ner innehållet i denna serie är den oväntad komplex fast ändå inte. Stommen är en rätt klassisk sådan polisen mot bovarna. Och polisen i fråga är polisen i Baltimore och de kriminella sysslar mestadels med droghandel även om det förekommer en hel del annat, allt från snatteri till mord. Men nu kommer det som är spännande, varje säsong har sin egen vinkling av livet i Baltimore allt från de nyss nämnda drogerna till det politiska spelet bakom dörrarna till skolsystemen osv.

”The Wire” kändes som om det var på riktigt och jag minns speciellt en scen i slutet av säsong fyra när en av detektiverna blir av med en dyrbar kamera som har använts till att övervaka en gängledare. Kameran användes olovligt och bara ångesten över att förklara hur kameran kom bort är värdig en serie isig. Något liknande hade inte varit en big deal i vanliga fall (alltså i någon annan polisserie) men nu blev det väldigt allvarligt för alla inblandade.

Vem är favoriten av alla karaktärer i serien då? Ja det vore fel att inte nämna Omar. Men jag gillar även insatserna av alla unga okända skådisar som främst fanns att se langandes på gatorna och sittandes i skolbänken.


Imorgon: Plats 2


00-talets bästa tv-serier: Plats 100-91
00-talets bästa tv-serier: Plats 90-81
00-talets bästa tv-serier: Plats 80-71
00-talets bästa tv-serier: Plats 70-61
00-talets bästa tv-serier: Plats 60-51
00-talets bästa tv-serier: Plats 50-41
00-talets bästa tv-serier: Plats 40-31
00-talets bästa tv-serier: Plats 30-21
00-talets bästa tv-serier: Plats 20-11
00-talets bästa tv-serier: Plats 10-6
00-talets bästa tv-serier: Plats 5-4

Inga kommentarer: