söndag 4 mars 2007

Jesus Camp


I vissa avseenden tycker jag att Usa är ett äckligt land (det är då inte sagt att just denna företeelse som jag kommer att ta upp inte förekommer på andra platser runt om i världen). Detta framkom inte minst under gårdagens dokumentär "Jesus Camp" som var synnerligen obehagligt. Ett gäng barn skickas på ett kollo vars huvuduppgift är att skola in barn i den såkallade "Guds Armé" vars uppgift är att ta tillbaka kristendomen till Amerika.


Vi får se barn i 9-10 års åldern upp till yngre tonåren som går upp i trans och skakar i hela kroppen när de fylls med guds ande, vuxna som är med och hjälper till i förberedelserna, predikanter med Ted Haggard i spetsen som eldar på massorna. Det hela påminner om möten som en viss liten man med snelugg och mustasch hade i slutet av 1930-talet början av 1940- talet i tyskland eller det som grabbarna med vita huvor gjorde i början av 1900-talet i den amerikanska södern.


Vi får även reda på hur pass stort inflytande dessa männsikor har i den amerikanska politiken, ända upp till Bush himself, som de mera än gärna ber en bön till. Jag blir orolig när "The Greatest Country In The World" styrs av sådana här fanatiker, de är inte ett dugg bättre än de påstådda terrorister om de själva jagar runt om i mellanöstern.

Jesus Camp Trailer
Läs mera:
Jesus Camp - Wiki
Jesus Camp - IMDb


(bild via här)

Inga kommentarer: