torsdag 5 juni 2014

Silicon Valley - varför det är så braAv alla nya serier under 2014 så har jag haft störst behållning av "Silicon Valley". Visst, "True Detective" och "Fargo" är bra men det är inget vi inte har sett tidigare. Visst, bägge serierna är till och med  bättre än de flesta i sin genre och i True Detectives fall ligger de i en egen liga.

Men det känns ändå som om dramaserier lättare vinner ny mark med nya smarta infallsvinklar och  skådespelare av hög rang för att sälja in serier. Även komediserier börjar plocka in kända namn med varierat resultat. Men långtifrån i samma utsträckning och de stora namnen som redan syns i komediserier har redan ett gediget förflutet i just den genren som Julia Louis Dreyfus i "Veep" och Amy Poehler i "Parks & Rec" för att nämna två tydliga exempel.

Det är här Silicon Valley briljerar. Det enda den serier hade med sig i bagaget var skaparen Mike Judge och han har inte gjort så mycket väsen av sig den senaste tiden. Både  "Beavis & Butthead" och "Office Space" är odödliga klassiker men utöver det (och King of the Hill) har han hållit sig i bakgrunden.

Även skådespelarna är relativt anonyma utöver mina favoriter sedan tidigare - T.J. Miller (diverse skruvade roller i filmer och tv) och Martin Starr (Freaks and Geeks) - kan jag inte på rak arm placera in någon av de andra i något jag har tittat på tidigare.

Hela serien känns som en nystart för alla inblandade. Och skämten som dyker upp är oftast av vulgär karaktär och långdragna, väldigt långdragna. Men de lyckas alltid i nio fall av tio. Utöver skämtet i sista avsnittet som involverar hur man optimalt runkar av 800 personer på 10 minuter (som redan är en klassiker!) finns det även ett par längre scener när Erlich Bachman försöker att fixa till sin garageport (se bild) utan att förnärma någon. Lägg därtill att han är aningens konflikträdd och vi har komiskt guld.


Och vi kan vänta oss mera i framtiden. Redan dagen efter det tredje avsnittet så förnyade HBO serien för en andra säsong.

Inga kommentarer: