onsdag 11 juni 2014

Bra och dålig nostalgi 20 år senare

Sportåret 1994 var bra på många sett. VM-brons i fotbollen och OS-guld i ishockeyn. Så här 20 år senare är det ett smidigt val att spela vidare på dessa bragder och göra tv av det. Men det finns hur många vägar att ta sig an den uppgiften. Men i slutändan kan det ändå bara bli bra eller dåligt. SVT och TV4 har tacklat detta på olika sett.

SVT visade under gårdagen den andra delen av deras dokumentär "Bronshjältarna" (läs mera om den här och klicka dig vidare till SVTPlay om du har missat något avsnitt). En dokumentär där vi får träffa stora delar av bronslaget från 94 som är på besök hos Jonas Thern där de minns tillbaka till den magiska sommaren i goda vänners lag.

Det är en hel del arkivklipp och material som inte har visats tidigare (som andremålvakten Lasse Erikssons egna videoklipp). Plus intervjuer med spelarna som inte kunde ta sig Therns hus och en del besök på arenorna de spelade på under VM:et.

Välgjort, engagerande med både glädje- och sorgetårar - Klas Ingessons kamp mot blodcancern - på det hela taget ett textboksexempel när det gäller dokumentärer.

Vad gör TV4 då?

De hade tillsammans med SVT gått miste om rättigheterna till OS 2014 som istället gick till Viasat (och resten är historia). Då bestämde de sig istället för att göra en dokusåpa,  "Hockeymatchen", om OS-hockeyn.. Den gick ut på att ställa 1994 års guldlag mot vanliga kändisar som Thomas Bodström, Olle Sarri, Dregen med flera (läs mera om det här!)

Inget ont om satsningen, men det är i grund och botten ett kommersiellt jippo som lockade lite över  600.000 tittare. Del ett av SVT:s dokumentär "Bronshjältarna" hade nästan en miljon tittare. Eller 1-0 till den statliga televisionen, men frågan är vem som vinner i slutändan?

Inga kommentarer: