måndag 9 juni 2014

2014 är piratens år - Black Sails eller Crossbones?

Dryga halvåret har gått och vi kan äntligen ställa "Black Sails" [BS]  (premiär 25 januari) och "Crossbones" [CB]  (premiär 30 maj) mot varandra. Fiction - Captain Flint i "Black Sails" - mot verklighet (nåja) med  John Malokvichs som Blackbeard i "Crossbones".

Utöver att de båda är piratserier har de en annan likhet. Huvudkaraktärernas bakgrundshistoria gör att de båda blir lika insyltade i en hopplös röra innan första avsnittet är över. BS John Silver utger sig för att vara kock och stjäl en värdefull loggbok innan han tillfångatas. CB Tom Lowe utger sig för att vara en doktor (vilket det senare kommer fram till att han egentligen är) och stjäl viktiga koordinater som kan vara till nytta för Blackbeard innan han tillfångatas.

Men vilken av dessa serier skall man titta på då?

Den egentliga största skillnaden dessa serie emellan är väl att NBC ligger bakom CB och Starz ligger bakom BS. Och vi som kan våra amerikanska kanaler vet att det med lätthet blir bra mycket mera naket och blod i kabelkanalerna (Starz).Men det ser jag som en klar fördel. Då BS har ett gäng intressanta karaktärer som Captain James Flint och John Silver i spetsen. Klarar sig CB enbart med Tom Lowe och Blackbeard utan överdrivna explicita scener.

Detta är mina personliga preferenser. Då dessa serier är såpass lika gör man nog bäst i att titta på båda två och sedan bestämma sig. Det bör även nämnas att jag är aningens besviken på både "Black Sails" och "Crossbones". Båda har varit i produktion under en lång tid och jag fick känslan över att de skulle bli något utöver det vanliga. Men de är två helt okej serier som båda förtjänar din uppmärksamhet innan du bestämmer dig för vilken du skall titta på. Eller om det inte alls är något för dig.2 kommentarer:

Lena sa...

Går dessa serier på någon svensk kanal?

andros sa...

Både ja och nej. Black Sails kan man titta på på betaltjänsten HBO Nordic. Det första avsnittet har även funnits på youtube för gratistittning men är nu borttagen.

En sak är säker SVT kommer nog inte att sända Black Sails iaf: http://www.svt.se/tittarservice/fraga-oss/dialog/381976 Det återstår att se om någon av dessa serier dyker upp på någon annan kanal.