fredag 27 juni 2014

OITNB - Allt är inte smuggelgods och orangea dräkterTaylor Schilling
och Laura Prepons Piper Chapman respektive Alex Vause är fruktansvärt tråkiga. De fyllde en funktion i säsong ett genom att vara stommen som lade grunden till de övriga karaktärernas introduktion. I säsong två känns deras medverkan överflödig.

Så. Nu var det ur världen.

Innan vi går igenom det underbara kvinnliga karaktärsgalleriet vill jag hylla Michael J. Harney (Sam Healy) han är fullkomligt lysande i sin roll som kuratorn som egentligen vill vara snäll. Pornstache är också värd att nämna. Han är underhållande -  i lagoma doser.Att ge sig på och ranka eventuella favoriter blanda alla fångarna är svårt. men en sådan som Crazy Eyes ligger i toppen och det är även henne som jag vill veta mera om under den tredje säsongen. Varför hon blev som hon blev. Sophia Bursett är också också en favorit, hoppas hon får ta mera plats framöver. Även relationen mellan Taystee och Poussey känns äkta.

Ett hedersomnämnande till Red (Trekkie som jag är!) och Big Boo. Som båda är lite over-the-top i sin gestaltning (framförallt Red) men som är starka karaktärer som tar plats!

Men allt är inte guld och gröna skogar. Den andra säsongen känns alldeles för framstressad. Det burkar bli så när en oväntad (eller väntad, för den delen) succé föds och alla inblandade bara vill bara ha mer och mer. Det blir svårt att få grep om karaktärerna man har lärt sig att gilla och när det dyker upp en hel hög nya starka profiler att bekanta sig med rör man lätt ihop saker och ting.

Vees medverkan kom och gick under säsongen och jag kan inte riktigt sätta fingret på henne. Och med tanke på vad som hände i säsongsavslutning av säsong två kommer hon fort att bli bortglömd.

Det finns en hel del unkna stereotyper också både om hudfärg och homosexualitet. Vissa scener fyller sin funktion men ibland blir det för mycket.

Slutligen. "Orange is the New Black" är en lysande serie som stagnerade lite under den andra säsongen. Jag hoppas att den tredje säsongen (som avslöjades den 5 maj i år) inte blir lika framstressad och att de vågar lita på att Crazy Eyes, Poussey, Nicky Nichols, Lorna Morello, Gloria Mendoza, Daya mfl. är tillräckligt intressanta utan uppbackning av Piper Chapman och  Alex Vause.

Hoppas kan man väl alltid?

Inga kommentarer: