måndag 3 oktober 2011

Terra Nova S01E01


100.000.000$ - smaka på det. Enligt utsago kostade "Terra Nova" så mycket att producera. Endast "Band of Brothers" (125 miljoner) och "The Pacific" (200 miljoner) har likvärdiga eller större budgetar. Vad dessa tre serier har gemensamt är att Steven Spielberg har producerat dem. Och han kan ju sin sak, eller?

Men 100 miljoner dollar? Men det är klart, skall man 3D-modellera en apelsin kan priset dra iväg.


"Terra Nova" utspelar sig år 2149 då i stort sett alla jordens resurser är uttömda och luften är såpass förorenad att den knappt går att andas. Men så en dag upptäcker ett gäng forskare ett sätt att färdas 85 miljoner bakåt i tiden. Och det dröjer inte länge innan denna urtid börjar koloniseras.

Apelsin-skämtet åsido, det är vackra miljöer vi blir presenterade inför som säkerligen har kostat massor av pengar. Storslagna djur, träd och skogar det känns lite som att återvända till Pandora (Avatar) igen. Och saken blir ju inte bättre av att Stephen Lang (bilden) (Col. Miles i "Avatar", Commandder Nathaniel Taylor i "Terra Nova") har en likvärd roll även här.

Utöver Stephen Lang känns karaktärsgalleriet som gjutet. Inga namn som man känner igen till en början men något ansikte här och där kan man placera i någon annan produktion. Samma grepp som jag senaste såg i "The Walking Dead" och den serien lyckades ju med att leverera.

Handlingen i detta det första avsnittet - som är ett dubbelavsnitt - är som vanligt ett virr varr och personer och saker som man får lägga på minnet. Olika fraktioner och hemligheter som hålls. Det blir lite rörigt. Och även om jag ogillar när det första avsnittet är ett dubbelavsnitt så känns det som ett måste för "Terra Nova" för att allt skall hinna berättas.

Slutligen... detta är alldeles lysande! Den enorma förhandshypen (med hur mycket serien kostade, förseningarna etc.) når nästan ända fram. Det är lite mystik, action och kärlek. En popcorn-rulle signerad Steven Spielberg i tv-serie format.

Inga kommentarer: