söndag 2 oktober 2011

Pan Am S01E01


1960-talet, den tiden då piloter var personer man såg upp till och beundrade och då flygvärdinnor fortfarande hade ett filmstjärne-glimmer runt sin jobbtitel. För att inte glömma de obefintliga dörrarna in till piloterna där vem som helst kunde hälsa på i cockpiten.

Nu för tiden kan knappt piloterna försörja sig och efter 9/11 är det väldigt svårt att få hälsa på kaptenen - vilket i och för sig är bra - och flygvärdinnor är som vilka som helst. Men var det bättre förr?"Pan Am" tar sin början 1963 och kretsar runt ett gäng flygvärdinnor och piloter på det numera nerlagda (1991) flygbolaget Pan Am. I spetsen har vi Maggie Ryan (Christian Ricci) som på nåder får återvända till sitt jobb som flygvärdinna efter att ha blivit avstängd och de båda systrarna Laura och Kate Cameron som har ett brokigt förflutet bakom sig.

Upptakten till denna serie ser vi ett gäng tillbakablickar som mynnar ut i nutid, eller ja... dåtid, i vilka seriens olika sidospår tar sin början. Ett enkelt grepp som för det mesta fungerar. Det är spionage, otrohet och familjegräl. Snygga scenografier, tidstypiska bilar, kläder och stämningar - alltså snedvriden kvinnosyn.

Nu har jag aldrig fastnat för "Mad Men" och "The Playboy Club" (en annan 60-tals osande serie från 2011) har jag ej hunnit att se. Så att hitta något att jämföra denna serie är svårt. Men det är en hygglig serie med spänningsmoment som vill mycket, det återstår dock att se om den räcker hela vägen fram.


2 kommentarer:

Anna TS sa...

Fick just veta att den börjar i TV3 den 16 oktober 21.00.

andros sa...

Fan vad bra! Då nöjer jag mig med att se bara ett avsnitt på, ehrmmm... datorn.