lördag 8 oktober 2011

Extreme Couponing aka. När fan skall du ha tid att äta upp 87 flaskor ketchup!?

Jag vet inte varför men jag vurmar verkligen för vissa serierna som går på Discovery, TLC och History Channel just nu, som handlar om gamla bilar, auktioner, gruvor och främst galna soccermoms.


Discovery:

-"Auction Hunters" där vi följer två vänner som försörjer sig genom att köpa övergivna förrådsutrymmen och sälja dess innehåll.

- "Kolgruvan" en serie av Thom Beers (producent för "Ice Road Truckers", men mest känd som berättaröst för "Ax Men", "The Colony" mfl.) där vi följer ett gäng kolgruvarbetare i en liten gruva i Virginia.

- "Auction Kings" sonen Paul Brown följer i sin fars spår och öppnar auktionsfirman Gallery 63 där allt möjligt och omöjligt går under klubban.

- "Desert Car Kings" ytterliggare ett far och son program. Famlijen McCLure äger Desert Valley Auto Parts ett av USA:s största upplag för gamla bilar.

- "Gold rush Alaska" en samling bistra män står på ruinens brant och bestämmer sig för att överge sin lilla flygplats som inte lönar sig längre för att leta guld istället.


History Channel:

- "American Pickers" Mike Wolf och Frank Fritz åker runt i USA och letar igenom garage och lador för att hitta nästa stora fynd.

- "Pawn Stars" handlar om en pantbank i Nevada alldeles utanför Las Vegas som köper och lånar ut pengar för nästan allt - konstigare desto bättre!


TLC:...och serien som detta inlägg handlar om. "Extreme Couponing". En serie som bäst kan beskrivas som en bilolycka, man kan inte låta bli att titta när man kör förbi även om man inte borde.


Vad driver en människa att samla på sig 150 flingpaket, tandkräm nog för att räcka i 3 år för en familj på sju och tillräckligt mycket deo för att rulla ett halvt varv runt jorden? Har man ätit upp 59 burkar soppa av samma sort vill man verkligen äta den sextionde? Listan kan göras hur lång som helst på hur extremt detta är. Och visst sparar de pengar, handla för 1200$ och ha kuponger för 1150$, men det är nästan för bra

Men det känns ändå lite sorgligt. Kvinnorna (det är alltid kvinnor) är nästan maniska i sitt planerade och kupongsamlande. Det är som en religion för dem, som de vill sprida till alla som är villiga att lyssna. Men de tänker inte så långt att om alla skulle göra som dem - handla mat för tusentals dollar och bara behöva betala en bråkdel av detta - skulle tillverkarna gå back såpass mycket så att kupongerna skulle upphöra.

Amerikansk konsumtionshets när den är som bäst.

Och det är oftast inga nyttiga saker som de lägger i vagnarna. Kött och grönsaker går nästan aldrig att handla på kupong. Utan det är godis, sötsliskiga yoghurtar och juicer, micromat och flingor. Och speciellt bra för miljön är det heller inte. Det är oftast de små förpackningarna av tandkräm och allt vad det är som är mest lönsamma att köpa. Inte en storpack så långt ögat når. Men det finns ljusglimtar, vissa av kupongsamlarna är väldigt givmilda.

Vill du själv se vad det handlar om? Titta på TLC 22:00 på söndag

Inga kommentarer: