tisdag 4 oktober 2011

Homeland S01E01

Ibland dyker de upp i tv-rutan. Personer som man inte visste att man saknade försen de dyker upp igen. Claire Danes är ett sådant exempel. Hon spelade rollen som Angela (mot bland annat Jared Letho) i "Mitt såkallade liv". Det har varit tyst om henne ett bra tag nu. De största rollerna hon har haft sedan genombrottet i mitten av 1990-talet är försvinnande få, hon har synts i "Terminator 3" och "Stardust" - det är i princip allt.

Fram tills i fjol då, då hon spelade den autistiska forskaren Temple Grandin i filmen med samma namn. Detta öppnade för en storartad comeback för Claire Danes. För "Homeland" är verkligen något utöver det extra.


Kortfattade handling: Carrie Matheson är en CIA-agent som sysslar med anti-terrorism. Under ett uppdrag i Irak får hon nys om att en amerikansk marinofficer har gått över till den andra sidan. Åren går och ett tillfälle uppstår när tipset kan visa sig vara sant.

"Homeland" fyller ett hål i tablån. Nerven i serien är som två delar "24", en del "Rubicon och del "Fringe" (utan det övernaturliga). Claire Danes är sådär härligt entusiastiskt (nästintill manisk) och Damian Lewis ("Band of Brothers") som marinofficern Nicholas Brody känns som gjuten i rollen, även hans hustru i serien Morena Baccarini (Anna i "V") känns trovärdig i rollen som (fd.) änka med två barn.

Vi har sett en hel del tuffa brudar som har dykt upp lite mera actionorienterade tv-serier under de senaste åren. Men ingen känns så trovärdig som Claire Danes gör i "Homeland", den enda som kommer i närheten är Anna Torv i "Fringe" (just därför den serien ses här ovan). Hon är en stor del i att denna serien är såpass sevärd. Så jag kan varmt rekommendera "Homeland".

2 kommentarer:

Anonym sa...

Glöm inte Romeo och Julia!

andros sa...

Just det, hon var med i den också ja :)