tisdag 20 november 2007

børk! børk! børk! - Tv-kockar

børk! børk! børk! - Swedish Chef

Ända sedan radioprogrammet Novisen vid Spisen sändes för över 50 år sedan har det svenska folket alltid uppskattat ett bra matlagningsprogram. Men om vi hoppar fram ett par årtionden via Novisen vid spisen - Ria Wägner - Christina Jutterström och vi hamnar någonstans i början av 1990-talet. Och min lista över de 5 bästa TV-kockarna tar form.


5. Per Morberg - Svensken

Per Morberg (f. 1960) är den enda svenska kocken som platsar på en sådan här lista. Mat-Tina kanske är den mest kända här i Sverige. Melker Andersson är mest fräck i käften, även om han står sig slätt mot Gordon Ramsay. Jan Boris Möller var stor en gång i tiden. Niklas som tog över efter Mat-Tina, Pelle, Leila och allt vad de heter har inget att sätta upp mot Per Morberg.

Han svettas, svär, skär sig, bränner sig, men alltid med glimten i ögat. Rejäla råvaror, rejäla protioner och väl tillagat. Alltid. TV4 måste bara lyfta upp honom från TV4+ till TV4 - kanalen där han hör hemma.

Ps. Varför har ingen svensk kanal gett Landgångs German Zamudio ett eget program ännu? Ds.



4. Gordon Ramsay - Skitstöveln

Sannolikt den största skitstöveln kändiskocks världen har sett. Någonsin. Och för det älskar vi honom. Skotten Gordon Ramsay (f. 1966) fick sitt stora genombrott 2005, även om han hade synts i tv-rutan sedan 1998, när hans serie Hell's Kitchen visades. Något liknande hade vi inte sett tidigare. Han var fräck i käften, elak, uppstudsig, sa precis vad han tyckte och tänkte, han retade upp allt och alla.

Drygt två år senare är han om inte den största tv-kocken i alla fall en av de största och mest kända tv-kockarna som finns just nu. Och han har en mängd framgångrika, restauranger, kokböcker och tv-serier bakom sig. Men han har även skaffat sig ovänner på vägen. Bland annat när han i en av sina tv-serier (The F-word) döpte ett gäng kalkoner till andra kändiskockars namn som: Jamie, Nigella, Ainsley osv.


3. Nigella Lawson - Skönheten

Nigella Lawsson (f. 1960) slog igenom 2000 i sin serie Nigella Bites och har sedan dess gjort sig ett stort namn i kockvärlden. Nu senast har hon gjort 13 avsnitt av sin nya serie Nigella Express (2007) och hon har även lanserat sin egen serie med köksredskap. Alla tv-kockar har sitt kännemärke och Nigellas är som vi alla vet när hon i slutet av programmet smyger in i köket och börjar äta på resterna efter hennes tillagade middag.

Jag måste väl även nämna det kanske mest uppenbara, hon är het! Och då pratar jag inte om hennes matlagning.

2. Jamie - Yrvädret

-Han kom som ett yrväder en aprilafton 1998

Kanske den största av alla som hade allt när han slog igenom 1998 i sin serie The Naked Chef. Han var ung, snygg, och hade ett unikt sett att laga mat på. För vad skall man annars kalla någon som alltid grimaserar när en citron skall vridas ut, använder köksredskapen på ett sådant sett så att inte ens Per Morberg skäms och som dansar runt på tårna som en ballerina i köket.

Jamie (f. 1975) har (på gott och ont) utnyttjat sitt varumärke till max. Han har hunnit göra ett tio tal tv-serier minst lika många böcker 100-tals framträdande runt om i världen och kanske främst av allt. Han fick den Brittiska regeringen att skjuta till stora belopp till att förbättra skolmaten.



1. Floyd - Vinpimplaren

Först tömde han upp ett rejält glas vin. Sedan såg han till att glaset alltid var välfyllt.

Säga vad man vill om Keith Floyd (f. 1943) men han är en jävel på att dricka vin! Och laga mat då förstårs - stora portioner med rejäla knytnävsstora bitar av kött, grönsaker och fisk var hans grej. Floyd kunde först ses av oss svenskar någon gång i början av 1990-talet även om han har sysslat med matlagningsprogram sedan 1980-talets mitt. När han var som störst han han även med att besöka Sverige och testa surströmming och akvavit (fattas bara) mfl. tyiskt svenska maträtter/drycker. Ni som vill se någon av Keith Floyds program behöver bara knäppa på TV8.

Men framgången har sin baksida. Han har haft problem med alltifrån sitt drickande, till fyllekörningar, stroke, skilsmässor, pengar, you name it. Men för mig kommer Keith Floyd alltid att vara den främsta tv-kocken. Skål på dig Floyd!

Inga kommentarer: