tisdag 19 januari 2010

TV-krönika: 19 januari 2010

* ”Svenska Idrottsgalan 2010”, visst var det en liten gullig pittoresk historia? Inga stora stjärnor som närvarade och inga direkta överraskningar bland vinnarna. Det enda som stack ut lite var Helena Jonssons utklassningseger i kampen om Jerring-priset.

Själv valde jag att ägna den större delen av tiden mellan 20:00 och 21:00 åt ”Kobra i Ryssland”, som vanligt engagerande och intressant när ”Kobra” håller i trådarna.

* Sedan början av 00-talet har de ovanligt korkade ring-in-programmen dominerat tablåerna i brist på andra lite smartare och krävande frågesportsprogram. Det var verkligen mörkt ett tag där när ”Jeopardy” kastade in handduken och Hoa-Hoas frågesport på Kanal 9 inte drog några större tittarsiffror.

Frågesportsprogram har blivit fredagsunderhållning istället för att vara en återkommande vardaglig företeelse. Ända till Rickard Olsson och ”Vem vet mest?” började sändas och denna genre fick en liten upprättelse.

Och nu är det alltså dags för en ny typ av lek-, spel och frågesportsprogram. Nämligen ”Lyckohjulet” som har bakats in Miljonlotteriets lotter på samma sätt som vi har Triss i TV4:s ”Nyhetsmorgon” och Postkodlotteriet som tog över ”Vem vill bli miljonär”:s heta stolar.

Är det något att ha? Njaee... sådär, man måste visserligen ha huvudet på skaft när man gissar på vilka bokstäver, ord/meningar det kan tänkas vara. Annars handlar det mest om tur när man snurrar på hjulet.

* Ikväll: Två säsongsstarter ”Dina frågor – om pengar” och ”Debatt” själv undviker jag det förstnämnda och ser fram mot ”Debatt” Som tyvärr krockar med ”Mästarnas mästare”.

...och som i sin tur krockar med handbollen på TV4, som med näbbar och klor försöker hålla liv Bengan boys framgångar när de (TV4) återigen försöker lansera handbollslandslaget som Sveriges (bästa) landslag. Det kommer inte att bli lika spännande och engagerande som det var för 10 år sedan, är det då rättfärdigat att möblera om såpass mycket i tablåerna som de nu gör? Bryr vi oss?

...annars kan jag även tipsa om den brittiska komediserien i tre delar på SVT2 22:45 ikväll. ”Freezing” som handlar om en tidigare känd och numera avdankad skådespelerska som hankar sig fram i diverse småroller. Repris från ifjol och stundtals mycket sevärd.

Inga kommentarer: