måndag 25 januari 2010

Spartacus: Blood and sand S01E01

Först en extremt kortfattad recap på handlingen (SPOILERS, I guess...):
Spartacus anmälde sig som frivillig till den romerska armén, förrådde dem blev tagen som slav tillika gladiator. Och ni som vill ha mera information gå till den officiella hemsidan.

Som vanligt när det gäller romerska/grekiska dramer som utspelar sig under den här tidsåldern är denna serie fullkomligt nerlusad av tungvrickade namn på generaler, kejsare, städer, länder och så vidare så denna serier kräver sin man (eller kvinna) för att kunna hänga med.

Annars är det första minuterna av denna tv-serie precis vad den utger sig för att vara – Blood and sand. TV-kanalen Starz har verkligen slagit på stort i och med denna serie och det syns tydligt att de har sneglat på de tidigare filmerna/tv-serierna på samma tema och då tänker jag främst på ”Gladiator” och Rome”.

Och för att motverka det eventuella mindervärdeskomplexet rivstartar verkligen ”Spartacus: Blood and sand” det är blod (och i viss mån sand) sex, storslagna vyer på ödesmättade krigslandskap. Kliché på kliché på kliché radas upp, det du tror i förhand skall hända händer – ja det kanske inte är någon som skriker THIS IS SPARTA!! men det är inte lång ifrån.

Andy Whitfield som Spartacus sköter sig bra även om han är lite för mycket av ett prettyface. Då gjorde Russel Crowes lite mera fylliga kropp och ärrade skäggiga ansikte ett mera trovärdigt intryck i filmen ”Gladiator”. Annars är de övriga karaktärerna relativt anonyma så här i det första avsnittet och det finns inte så mycket att säga om dem.

En sak till. Jag kan ta allt blod som flyger och far. Jag kan till och med förlika mig med tanken på att alla pratar engelska men att spatsera runt i en pälsklädd ringbrynja med bara ärmar i smällkalla vintern? Nej jag skulle inte tro det.

Är ”Spartacus: Blood and sand” något jag tänker fortsätta att följa? Både ja och nej. Ja för att det är välspelat och bitvis engagerande. Nej för att det är för mycket av allt och för att vi har sett detta förut.

Inga kommentarer: