OBS!
Saknar du någon serier? Sakna på... Jag har antingen inte sett den ännu och/eller jag tycker inte att den är bra.
Om du tycker att dessa tio serier är ur fas jämfört med min topp-100 lista (serie X placerar sig före serie Z, tvärtemot vad jag tyckte när jag skrev min topp-100 lista) så beror det på att jag har hållit på och filat såpass länge med den föregående listan att jag har hunnit byta uppfattning om en serie som jag har sett flera avsnitt av nu än jag hade gjort då.
1. MODERN FAMILY
Det är väl ändå något speciellt med den moderna familjen? Jag kan inte säga att jag är avundsjuk, tvärtom (och jag hoppas på att jag inte trampar någon på tårna), men jag är däremot fascinerad av alla möjliga och omöjliga konstellationer som kan uppkomma när ett gift par skiljer sig och bestämmer sig för att skaffa en ny partner.
”Modern Family” är en modern serie om en modern familj med gränslös kärlek, lägg därtill underhållande och träffsäker humor, ett skönt gay-par och oförskämt snygga
Sofie Vergara (eller som hon själv kallar sig
Miss Viagra) i rollen som
Gloria Pritchett så har vi 2009 års bästa tv-serie som en gång för alla visar att mockumentär-genren på långa vägar inte är utdöende.
2. GLEE
Jag går lite mot strömmen nu när jag väljer att sätta ”Glee”
bara på en andra plats. Visst var det en nyskapande och alldeles underbar serie med många nya sköna bekantskaper. Men hur bra ”Glee” än må vara motsvarar inte medias hype kring denna serie förväntningarna. Det är lite
attentionwhore varning på kvällsblaskornas när de fullkomligt frossar i allt som har med ”Glee” att göra. Jag vet många tv-serier genom åren som hade varit välförtjänta av en sådan uppmärksamhet. Men som istället bara fick en rad eller två i inforutan under tablådelen längst bak i tidningen.
Men nu känns det som om jag går för långt från ämnet. ”Glee” är 2009 års näst bästa serie det är gott nog.
3. PARKS AND RECREATION2009 års äldsta serie och det baserar jag på att den sändes sändes i två omgångar á två säsonger (säsongsavslutning 21 januari 2010). Jag vet inte riktigt hur de tänkte men det är bara petitesser.
”Parks and Recreation” är ytterliggare en mockumentär-serie från samma gäng som ligger bakom genre-kungen ”The Office”. Tredje plats till trotts ”Parks and Recreation” har varit väldigt ojämn och tog inte fart förens en bit in i säsong 2 när
Ron Swanson (
Nick Offlerman) håller hov på sitt burdusa sätt, lägg därtill
Louise C. K. gästinhopp och denna serie når oanade höjder.
4. UNITED STATES OF TARA
Vissa har lite svårt för skaparen
Diablo Codys uppenbarelsen har jag lärt mig när jag läst igenom kommentarerna (topp-100 listan bland annat), stört sig på henne helt enkelt. För egen del är hon bara ett namn som ligger bakom denna serie vad hon har gjort tidigare hur hon är som person rör mig inte i ryggen.
Det som däremot rör mig i ryggen är när
Buck hänger på ett par såkallade
car nuts på dragkroken bak på pickupen. Det tycker jag är roligt. Och jag är lättroad speciellt när humorn frivilligt eller ofrivilligt hamnar under bältet.
5. COMMUNITY
Jag höll länge ”Community” framför ”Modern Family” men jag kom på bättre tankar. Men det hindrar inte denna serie att hamna på en femte plats. Och ingen blir gladare än jag när jag har fått hört att TV6 har köpt upp denna serie.
Jag skrev om det i ett tidigare inlägg att borta är de klassiska university- high-school miljöerna med pluggsnack,
keg parties, nördar vs. de coola. Allt detta kanske även finns i ”Community” också men detta är något nytt. Och tillsammans med ”Glee” en välbehövlig evolution av denna genren.
6. THE MIDDLE
Jämte ”Modern Family” en välbehövlig vitamininjektion i sitcom-genren (på samma sätt som ”Glee” och ”Community” (se ovan.)). 10-talets ”Malcolm in the Middle” utan jobbiga ungar och en humor som är jämnt utspridd över samtliga i familjen. Alla tar lika mycket plats, ingen sticker på så sätt ut. Eller ja alla fem i familjen
Heck tar var för sig mycket plats i rutan men ingen sticker ut.
Och jag är väldigt glad över att
Patricia Heaton till slut fick sin ”egen” serie. Samma sak med
Neill Flynn.
7. FLASHFORWARDMånga äro dem som vill att ”FlashForward” skola vara det nya ”Arkiv-X”....nästan lika många som hade samma förhoppningar att ”Fringe” skulle axla ”Arkiv-X” mantlar. Men tyvärr, jag låter mig inte luras, ännu. Kul idé, välgjort, välspelade roller ja ni vet. Men i dagens tv-klimat räcker inte ens det lilla extra.
I jakten på tittarna tar bolagen ofta till drastiska metoder som avspeglar sig på att manusförfattarna ofta slår knut på sig själva (”Heroes” och ”Lost”, någon?). Men detta är en ung serie som bara har 10 avsnitt på nacken och jag förväntar mig fortfarande stordåd av denna serie. Men de bör nog dyka upp i nästa säsong.
8. MISFITSEn favorit som dök upp från ingenstans strax före jul från skaparna av ”Skins” och ”The Inbetweeners” E4.
E4 (systerkanal till Channel 4) ja, kungarna av ungdomsserier. 2007 ”Skins” 2008 ”The Inbetweeners” och 2009 ”Misfits”. Jag vågar knappt tänka på vad de kan hitta på under 2010.
Åter till serien. De föregående serierna var renodlade dramaserier med drag åt det komiska hållet och tvärtom. ”Misfits” är mera lik allt och inget. Lite ”Heroes”, Lite ”Smallvile” lite från E4:s tidigare serier och en mängd andra influenser.
Detta är nog den serie som är minst känd på denna list av gemene man. Googla och läs om den, du blir garanterad lite nyfiken - jag lovar.
9. DOLLHOUSE
Hypernas hype 2009! Som inte räckte hela vägen fram och fick skit för det. Hade inte skaparens namn varit
Josh Whedon och hade den kommit från ingenstans hade den garanterat fått mera uppmärksamhet.
2009 var verkligen året då många skådisar/producenter/manusförfattare började på ny kula och gav sig i kast med nya spännande projekt med ett stort ok på axlarna. Ett ok i form av en tidigare succé som det skulle levas upp till. Och det fällde verkligen många tv-serier och för den delen filmer. "Dollhouse" var ett sådant exempel, vi visste vad Josh Whedon hade gjort tidigare och satte förväntningarna därefter. Det skall man aldrig, läs aldrig, göra. Man blir bara beviken.
10. V
Senare delen av 00-talet har varit full av nya versioner på gamla succéer (”90210”, ”Melrose Place”, ”Eastwick”). Ingen imponerade på mig så lika mycket som ”V”. En åttiotalsserie, en rätt kackig sådan, som handlade om ödlor som i smyg håller på att ta över jorden.
Hur vågar någon överhuvudtaget väcka liv i detta? ...tänkte jag. Men i efterhand blev jag inte besviken.
Och jag gillar verkligen att de flesta, främst sci-fi serier, har slutat med långa introduktionsavsnitt. Både ”V” och ”FlashForward” öppnar med en rejäl smäll och sedan ökar det. Inga dubbelavsnitt, inga tv-filmer utan bara ett (ca.) 50 min långt vanlig avsnitt.
Spara pengar och/eller tid? Vem vet, men jag gillar´t! Otålig som jag är.
Slutord:
Detta var det om detta som man brukar säga. I och med detta inlägg lägger jag 2009 åt sidan och ser fram mot vad 2010 har att erbjuda i tv-väg.