onsdag 29 oktober 2008

THoGo-Sudiction-Fan

Det finns nog ingen genre som är så svår att placera som... Ja vad är det för genre egentligen?

Och vad är det jag pratar om?

De två stora beståndsdelarna är ändå sci-fi och skräck som serien måste bestå av för att överhuvudettaget nämnas i dessa sammanhang. De flesta serierna har drama som grundstomme. Tätt efter komedi, kanske även action.

Fantasy, spänning och äventyr? Ja, jo... Western? Nej! Eller kanske lite. Men inte i den tappningen som vi är vana att se det i. Tecknat? Sällsynt. Övernaturliga inslag? Mängder! Skulle kunna nämnas som en av de stora beståndsdelarna men det är ingen enskilld genre (enligt mig). Splatter och gore? I vissa avsnitt. Men även det är ändå inget som jag vill kalla för en enskilld genre. Jag menar hur många tv-serier ägnas till största delen åt splatter-inslag? "Dexter" möjligtvis men det är inte det jag är ute efter nu. Romantik? Ett ständigt återkommande inslag till mångas förtret, för det tillför oftast inget till handlingen men återkommer gång, på gång, på gång.

Vet ni vad jag är någonstans på ett ungefär?

Serierna utgår alltså från action och/eller komedi-genrerna. Sci-fi och skräck är viktigast. Och en massa övernaturliga inslag. En del romantik. Två delar action. Två delar thriller. Tre delar blod och andra äckligheter. Och krydda sedan med lite flumm och valfri ingrediens.

Nu har ni svaret eller?

...jag har det nästan. Hur sätter man en etikett på dessa (se nedanför) serier för att sammanfatta de under en enskild genre så att alla vet vad man pratar om?

Arkiv X, Dead Like Me, Supernatural, Buffy, Heroes, Heroes, Lost, Fringe, Pushing Daises, Dark Angel, Doctor Who, Firefly, Angel, Lost osv.

Behovet av att kategorisera

Dessa serier rör sig inom samma område, på ett ungefär, och jag tycker att de skulle ha ett samlingsnamn. De är värda något mera än att bli kallad för, drama med övernaturliga inslag (Dead Like Me), action med sci-fi inslag (Dark Angel), action thriller med övernaturliga inslag (Lost och skräckexemplet Buffy som rör sig både inom komedi, action, drama, skräck och fantasygenren och blir kategoriserad därefter.

Bindestreck tycker jag ser snyggt ut. Och någon form av förkortning. Man skall kunna utläsa var ifrån genren härstammar. Jag utgår från det. Till en början.

Scu-fa-ho?

Science Fiction/Supernatural*, Fantasy, Horror

fa-ho där på slutet rimmar lite illa om man uttalar det på engelska... You fa ho! Ja ni fattar.

Hosu-fa-Scifi?

Låter som en kinesisk krigsherre från 1300-talet.

SuSci-HoFa?

Kanske.

HoFa-Sudiction

Ett ordspel på Supernatural/addiction**/action/fiction

Jag gillar ordet Sudiction det låter sensuellt. Vi börjar närma oss.

Sudiction-ho

Lite som i Attention whore? Njae... lite för oseriöst.

Sudiction-hogo

Nu har jag fått in gore också, inget stort område inom det jag är ute efter... men det är ett schvung i ordet! Men Fantasy och thriller måste också synas.

THoGo-Sudiction-Fan

Där har vi det!

Thriller Horror Gore - Supernatural, addiction, action, fiction - och fan som i Fantasy och fan som i fan, en återkoppling till addiction. Hänger ni med?

Jag tycker det låter skitbra. Det sammafattar både tittarna och seriernas innehåll. Buffy, Angel, Lost och Heroes är typiska THoGo-Sudiction-Fan serier.

Skulle jag börja prata om THoGo-Sudiction-Fan så vet ni vad jag menar.
*Inte som i serien "Supernatural" utan som i övernaturligt.

**För att tittarna oftast blir besatta av sin favorit serie när vi rör oss i de här genrerna Tro mig jag vet!

2 kommentarer:

Mediamogulen sa...

I like the THoGo-Sudiction-Fan a lot. Det låter specifikt och nördigt.
/
Mediamogulen

andros sa...

Det var inte tanken från början att den både skulle sammanfattat tittarna och genren men nu slog jag två flugor i en smäll.

Men jag kanske skulle ha tryckt lite mera på att det skall vara en serie med en stor och hängiven fan-skara...