onsdag 8 oktober 2008

Merlin


BC:s nya storsattsning är baserad på Kung Arthurs och Storbritannien semi-fictionella historia men det är inte Arthur själv som står i fokus utan trollkarlen Merlin. Vilket redan där känns fräscht, för utöver Disney's vitskäggiga Merlin har det nästan alltid varit Arthur själv, Lancelot eller Prince Valiant som har stått i fokus.


edan efter ett par minuter känns det som om en Legoborg har parat sig filmen Krull och fått en oäkta son vid namn tv-serien "Merlin". Men det är elakt sagt. Denna serie kanske har lite halvtaskiga miljöer och specialeffekter som lämnar mycket övrigt att önska, men den är mysig. Och det är kanske det viktigaste. Med tanke på hur stort uppsving denna genre fick med Harry Potter böckerna/filmerna, filmatiseringen av "Sagan om Ringen"-trilogin och efterföljande storfilmer ("Narnia", "Eragon", "The Golden Compass") har vi sett väldigt få tv-serie i samma genre*. När det snarare går åt andra hållet i sci-fi världen där det produceras minst lika många bra tv-serier som filmer om inte fler (men visst finns det mycket skräp där också).

kådespelarnas prestationer är helt okej för det mesta, med tanke på att de enda känd namnen är: John Hurt (drakens röst), Richard Wilson (Båda är OBE, passande nog) och Anthony Head ("Buffy", "Little Britain"). Resten är av rollerna är spelade av unga lovande skådisar. Jag fastnar ändå för denna serie men det är mycket tackvare min anglofiliska-ådra och latenta äventyrslust som vill läsa böcker, se filmer och tv-serier om kungar, riddare, trollkarlar, drottningar, drakar och prinsessor utan att behöva bläddra igenom "Svensk Damtidning".
Sssh! Keep the magic secret!

* Nu menar jag old-school fantasy (prinsar, prinsessor, trollkarlar, gudar, riddare, drakar ja ni vet...) sådana tv-serier som vi inte ser allt för ofta idag, typ som: "Hercules", "Xena: Warrior Princess", "Conan" för att nämna några exempel. Tillskillnad mot dagens lite mer moderna fantasy-serier: "Heroes", "Buffy", "Dead Like Me", "Pushing Daises", "Carnivale" etc.

Inga kommentarer: