onsdag 12 mars 2008

Moving Wallpaper - Echo Beach

Ni har med största sannolikhet inte hört talas om dessa två serier, själv snubblade jag över dem av en slump. Och det var direkt två saker som tilltalade mig. Den första var att samma produktionsbolag, Kudos, som ligger bakom dessa serier även har gjort "Life on Mars" och "Ashes to Ashes", och den andra, sättet som serierna hör ihop på. "Moving Wallpaper" är en mockumentär om ett produktionsbolag bakom såpan "Echo Beach". För er som fortfarande inte hänger med, tänk er att ni får se, utöver serierna, även showerna som "Studio 60 on the sunset strip" eller "30 Rock" handlar om. Eller "Extras" komediserie "When the Whistle Blows" som Ricky Gervais karaktär Andy Millman spelar i (Ni vet serien med catchfrasen: ”Are you havin' a laugh? Is he havin' a laugh?").

Moving Wallpaper

Jonathan Pope (bilden) är en nytillsatt och inte speciellt omtyckt producent för såpan "Polnarren", han anställs för att styra upp serien inför premiären om två veckor. Han vill inte vara där och ingen vill ha honom där. Men han blir tvungen att göra det bästa av situationen för att inte skämma ut ITV:s nya storsatsning och sig själv. När han väl ger sig i kast med serien ställer han orimligt höga krav. Han vill ändra om den stillsamma serien "Polnarren", som handlar om en fiskeby med samma namn i förfall, till ungdomssåpan "Echo Beach" med unga och snygga skådisar. Under denna process retar han gallfeber på alla från manusförfattarna till skådespelarna.

Echo Beach
Egentligen skulle jag skriva en bit om handlingen i "Echo Bech" men den är inget utöver det vanliga. Ett gäng snygga ungdomar som har problem på ungdomars vis och deras föräldrar i övre medelklassen. Återseenden, kärleksaffärer, rika mot fattiga etc., massor med klichéer och en hel del scener som görs med glimten i ögat. Och ett par återanknytningar till vad som diskuterades i "Mowing Wallpaper" kan man också se. Men de är få – den enda som riktigt fastnar, och är halvkul, är när Brae Marrack (näst längts till höger på bilden) pratar med sin far om att sätta in ett wetroom* i kaffet de skall öppna. Ett wetroom är det första som Jonathan Pope frågar efter om hans nya kontor har när han börjar som producent.

Två serier för priset av en?

Både mockumentären "Mowing Wallpaper" och "Echo Beach" fungerar som fristående serier men vill man få ut det mesta skall man självklart se både serierna. Och de krävs mycket av oss tittare för att kunna hänga med i svängarna och återanknytningarna serierna mellan. Detta är en intressant idé som precis når hela vägen fram. Tänk bara på att se på "Moving Wallpaper" innan "Echo Beach"!

* Ett kontorsanpassat litet badrum med dusch - som enligt Jonathan Pope alla som är något skall ha.

Inga kommentarer: