fredag 22 juni 2007

Sveriges bästa plantskolor

Unga Tvåan Intro med Gila

Det finns två ställen som utmärker sig när vi talar om plantskolor för programledare dels är det SVT Växjö och kanske främst ZTV. Dessa två institutioner hade sin storhetstid under början och mitten av 1990-talet.

SVT Växjö började producera ungdomsprogram för SVT:s räkning under slutet av 1980-talet. Det kom en uppsjö av uppmärksammade och nyskapande ungdomsprogram och programledare. Unga Tvåan med Gila Bergqvist (senare Bergqvist-Ulfung) och Jan Trolin, 1988-1989. Voxpop med Magnus Karlsson, Henrik Olsson och Josefin Sundström 1996-2002 för att nämna några.

ZTV var synonymt med begreppet ”ungdomskanalen” ända ifrån starten 1992 fram tills 2004, då de tog en ny inriktning som ”manskanalen” för att väga upp till TV3 som satsade allt mer och mer för att bli ”kvinnokanalen”. Men under dessa dryga 10 år uträttade de mycket. Det mest kända programmet Knesset hade ingen mindre än Kristian Luuk som programledare och senare även Erik Haag, detta program sändes mellan 1995-1997. Ett gäng nya och hungriga svenska programledare kunde ses i detta program och dess panel, Jonas Leksell, Henrik Schyffert, Eva Röse, Alice Bah, Vanna Rosenberg mfl.

Per Sinding-Larsen huserade på ZTV mellan 1992-1997 han var ett av ansiktena utåt och var programchef fram tills 1998. Även Peter Siepen kunde ses på ZTV:s Estrad innan han blev känd för svenska folket på TV4. Josefin Crafoord har också kunnat ses i ZTV.

De två sista stora profilerna som man kunde se på ZTV innan de ändrade inriktning 2004 var Johan Wiman som var med i inte mindre än 4 ZTV produktioner under 1998-2004 mest känd för sin egensinniga talkshow Wimans. Musse Hasselvall och hans program Rallarsving blev den allra sista ”stora” man kunde se i ZTV.


Men sedan då? De senaste åren har Växjö och deras ungdomssatsning inte varit lika framträdande. ZTV har som vi alla vet legat lågt de senaste åren för att förra året göra comeback som en ungdomskanal. Inget anmärkningsvärt har kommit ut den senaste satsningen från ZTV. Men vem vet kanske vi får se en ny Kristian Luuk eller Per Sinding-Larsen inom kort?

Inga kommentarer: