fredag 16 mars 2007

Japan Best Hit TV

Mina kunskaper om Japanskt TV sträcker sig så långt att jag vet att den är annorlunda mot vad västerländsk TV är. Det är allt. Därför var det kul att se "Japan Best Hit TV" som är producerat av svenskarna Jonatan Järbel och Erik Bredhe. Programmet gick igår på TV8 21:00 i deras sattsning Tema Asien som de kör under hela mars.

Innan jag slog mig ned framför TVn igårkväll hade jag ett par förutfattade meningar om Japansk TV, de blev delvis besannade.

Om TV i Japan:

- Gapskrikiga och hysteriska gameshows där folk slår sig sönder och samman fanns verkligen i Japan och var populära, ett tag. De finns inte längre. Alla tokroliga klipp man har sett på youtube och liknande videoklippsajter härstammar med största sanolikhet ifrån Takeshi's Castle som var fanns mellan 1986-89. Gameshows är fortfarande populära i Japan men i lite mera städande varianter.



- Japanska komiker är väldigt speciella, det visste jag också. Men varför de är så speciella framkom inte fullt ut. Men det består till stor del av att alla komiker stöps efter en och samma mall. Det finns ett par skolor i Japan som lär ut komik och improvisation uppmuntras inte. Vilket är lite tvetydigt då "Down Town" (bilden) är så pass populära och de följde inte mallen när de gick i skolan. "Down Town" videoklipp (youtube).

Japaner är de som ser mest på TV av alla i hela världen, 4h om dagen och Komik är det populäraste inslagen i Japanskt TV. Komiska shower, serier och liknande visas på bästa sändingstid i Japan mellan 7 och 9 på kvällen. Och nästan alla var rörande överens om att japanskt TV var som bäst mellan 1985-1995.


- Två av de populäraste komikerna i Japan är Takashi Fujii aka Matthew Minami (bilden) och Mina Montana, legenden som gör allt större bättre och mera gånger än alla andra (enligt honom själv). Till er som känner genom Takashi, ja det är han som Bill Murrays karaktär Bob Harris besöker i filmen Lost in Translation.








- Något som alla kan se och som lockar mest tittare och därmed också mest reklampengar är mat, skolan och pojkband. Mat förekommer överallt i den japanska kulturen och TV är inget undantag. Men det är inte som i Sverige, matlagningsprogram som är populära, utan det är att se på när kända personer äter mat(?). Livet i Japan är uppbyggt runt skolan, dess värderingar och status. Och vad passar väl inte bättre än att göra diverse program om skolan? Det tilltalar alla ung som gammal. Pojkband är extremt populära i Japan tack vare Johnnys (sidan är på japanska) en talangbyrå för Japanska pojkband. Och är det populärt skall det synas på TVn. (Om Johnnys - wiki)

Slutligen, den som vill se mera TV ifrån Japan kan jag rekomendera bloggen TV in Japan.


Bilder: Takeshi's Castle, Down Town, Takashi Fujii, Pojkband

Inga kommentarer: