fredag 20 mars 2009

Kings - S01E01

Förhållandet mellan nationerna etablerar sig så smått och man får veta lite om vad som ligger bakom det långvariga kriget. Huvudpersonen David (bilden) introduceras som en allt-i-allo killen med en förkärlek till tejp. Klipp till två år framåt i tiden och David har tagit värvning i armén och är stationerad vid gränsen när han får reda på Gath har gått in i landet och kidnappat ett par av mannarna. Efter ett räddningsuppdrag visar det sig att det är ingen mindre än Jack Kungens son är en av de David har räddat och han har på kuppen även lyckats förstöra en av 'Gath' beryktade Goliath-tanks.

Kings känns lite som ett strategispel, krig mellan moderna fraktioner/stormakter med lustiga namn och iögonfallande flaggor. Tänk "Command & Conquer" och vi är inne på rätt spår. Men varken NoD eller GDI är med och strider utan denna maktkamp står mellan det numera förenade landet 'Gilboa' - som tidigare var uppdelat mellan tre olika fraktioner - och grannlandet 'Gath'.

De första minuterna osar verkligen av 1930-talets Tyskland med ett stänk av filmen ”V för Vendetta”. Det är många storslagna svepande kameraåkningar över huvudstaden 'Shiloh', några häftiga krigsscener och folkmassor som hyllar sin ledare. Några gamla hederliga ”uppkäftiga sonen som går sin egen väg far att jävlas med fadern”-scener. Och några ”obetydlig lantis blir hjälte”-scener. Vi snackar alltså om klichéer. Men de funkar, de fyller sin funktion. Även om upplägget är rätt enkelt att räkna ut, skall ha få den snygga tjejen (kungens dotter Michelle, vem annars?) och kungadömet till slut?

Ian McShane då? Det var ju lite därför jag har börjat se den här serien. Ja han gör ett bra jobb. Han basar lika bra över 'Gilboa' som han gör över saloonen i Deadwood.

”Kings” är lättflyktig serie som lovar mera, helt klart sevärd.

3 av 5.


För mera fakta om serien kolla in NBC:s officiella hemsida.

Inga kommentarer: