fredag 2 januari 2009

TV-året 2008, del 3: Ungdomsserier

Ja del tre skall väl egentligen tituleras "Utländska ungdomsserier" för vi i Sverige har väl inte varit direkt bortskämda i den här genren under det senaste året.


1. Skins - I all sin quirkyness var säsong två av "Skins" mycket mera allvarsam än vad den första säsongen var. Sex drugs and Rock n Roll fick mycket större konkurrens av tragiska livsöden, dödsfall och allmän oro över livet och det stora hela. Både glimten i ögat och klumpen i halsen fick sitt i denna kungen av ungdomsserier som ingen skall missa. Hoppas nu bara att Kanal 5 får tummen ur och börjar att visa säsong 2, snarast!


2. Sugar Rush - Mera brittiskt på andra plats - och aldrig har väl lesbisk kärlek bland ungdomar porträtterats så öppenhjärtigt och ärligt utan att det blir mjukporr eller krystat tafatt? Synd bara att vi svenskar fick ta del av denna serie ett par år efter att den hade haft premiär.


3. Gossip Girl - Alla kan vi nog känna igen oss i miljöerna som utspelar sig i plats 1, 2, 4, 5 och kanske till och med 6 på denna lista - men "Gossip Girl" är så pass lång från verkligheten som man bara kan komma. En verklighetsflykt men en bra sådan.


4. Greek - ...är den serien som fyller ett hålrum i sin genre, för att den fokuserar mest på skolan och det runt omkring som förknippas med skolan. Både i "Skins", "Gossip Girl" är skolan mest en bisak där vissa scener utspelar sig. I "Friday Night Lights" regerar fotbollen och "The Secret Life of the American Teenager " går hon (Amy Juergensen) mest runt och smyger med sin graviditet i skolkorridorerna. Men i "Greek" frossar de verkligen i de olika miljöerna och föreningarna på campus, spelar de inte någon form av dryckesspel är det snack om studierna - allt i en lagom blandning.


5. Friday Night lights - En stabil femte plats. Inte en serie som jag går och väntar på att den skall dyka upp. Inte heller en serie som jag brukade följa när den gick på Kanal 5 på söndagarna. Men en stabil serie. Helt klart.


6. The Secret Life of the American Teenager - Egentligen hatar jag den här typen av äppelkäcka moralpanikserier som är stöpta ur 1950-talets värderingar. Men det enda jag stör mig på är fadern i familjen Juergersen spelad av Mark Derwin - men då kan man lägga så mycket mera kärlek på Molly Ringwald istället, som gör en otroligt efterlängtad comeback!


Frågetecken? Vart tog "Kyle XY" vägen? Jo jag vet ju var jag kan få tag på serien men bland tablåerna har den lyst med sin frånvaro under en längre tid.


Bubblare! "Dead Like Me" - jag vet att den har gått tidigare, men för er som har missat den kör Comedy Central hela serien med start från början (fr.o.m 1 januari - kanske inte riktigt en serie från 2008 men bra nog nära!).


Mest saknad... "Veronica Mars" som körde sin sista säsong 2007 - tablåerna kändes tomma under 2008.


Worst of the worst 2008 "90210"

Inga kommentarer: