tisdag 19 juni 2007

Titelroller - eller hur beroende är serien av huvudpersonen?

Vissa produktioner har rena rama svängdörrsprincipen när det gäller skådisar. Men vissa serier står och faller med en eller flera karaktärer.

Titelroller - eller hur beroende är serien av huvudpersonen:

1. House: House är nog det mest kända exemplet. Utan Gregory House MD vore House inte House, hans karaktär är såpass framträdande att allt hänger på honom. Cuddy, Chase, Foreman och de andra är bara bihang, folk som House kan skälla på emellanåt.

2. Veronica Mars: Veronica Mars får bara stryk av House.
-Vafalls! Säger ni. Veronica Mars utan Veronica?! Ja det fungerar... nästan. Veronicas far Keith Mars är en intressant karaktär och Wallace och 'Piz' mfl. Veronica Mars utan Veronica tar poäng på att det utspelar sig på ett intressant ställe, Neptune High; Hearst College där kan mycket intressant hända som inte Veronica behöver lägga näsan i blöt över.

3. Ugly Betty: Tillskillnad ifrån House och Veronica Mars skulle Ugly Betty fungera hyfsat utan Betty Suarez. Intrigerna på redaktionen mellan familjen Meade och Wilhelmina, Bettys fars utvisningsdom och skvallerparet Marc och Amanda förehavanden fungerar gott och väl utan Betty.

4. Kyle XY: Visst är Kyle intressant på sitt eget lilla sett. Men resten av familjen Treager med vänner är en bra grund till en ungdomsserie utan övernaturligheter. Både Lori och Josh har sina egna problem med kärleksliv och skola, granntjejen Amanda och Declan likaså.

5. What about Brian? Utan Brians medverkan hade denna serie fungerat bra. Brians karaktär är en kopia på de andra manliga karaktärerna i serien men med en liten twist, han är singel, det är egentligen det enda som utmärker honom.

6. My Name is Earl: Tyvärr Earl du och din karmalista är grundstommen i serien men dina medspelare är minst lika roliga som du är. Brorsan Randy, ”Crab Man”, Joy och inte minst alla stamgäster på Crab Schack skulle fungera utmärkt på egen hand.

Det finns mängder med exempel på andra serier. Seinfeld, Jerry var en stark karaktär i de första säsongerna men frågar man någon idag vem som är favoriten då kommer ofta Jerry på tredje plats efter George och Kramer. Har ni något tydligt exempel där en serie är beroende eller inte av karaktären i titeln?

1 kommentar:

Anonym sa...

Sarah Michelle Gellar i Buffy. Kiefer Sutherland i 24. Jennifer Garner i Alias. Lauren Graham och/eller Alexis Bledel i Gilmore Girls - serien lades ju till och med ner för att de båda inte ville fortsätta.