torsdag 14 juni 2007

Glasgow colours - Old Firm


Två lag, två historier, två sätt att se på kristendomen, rivaler i nästan 120 år men med ett gemensamt intresse, fotboll. I den franska dokumentären Glasgow colors fick vi en inblick i rivaliteten mellan Celtic och Rangers. Old Firm är det mest spektakulära derbyt av alla, en hel stad stannar upp när Celtic och Rangers spelar match. Och alla har en åsikt och den åsikten är att VÅRAT lag måste vinna.


Man skall inte jämföra äpplen och päron men dokumentären om rivaliteten mellan de två lagen och ett helt samhälle som engagerar sig kändes som serien Friday Nights Lights. Fast på riktigt och med en rejäl dos av diskbänksrealism. Pubägaren som hade ärvt sin kärlek till Glasgow Rangeras av sin far som i sin tur hade ärvt den ifrån sin far och som nu var stolt över att hans son också var ett Rangers fan. Barnen som drog sig för att gå till skolan på måndagen när deras lag hade förlorat i derbyt på lördagen. Oskrivna lagar om vilka färger man helst inte bör ha på sig (grönt och blått) på vissa platser.


Ett helt samhälle som lever för fotbollen här och nu. Jag kan förstå varför Henrik Larsson stannade såpass länge i Skottland. Old Firm är något alldeles speciellt.


Bra jobbat SVT flera dokumentärer av den här kalibern i framtiden.

(bild via här)

Inga kommentarer: