onsdag 19 december 2007

Julens Dokumentärer

Det fullkomligt dingnar av bra dokumentärer under julen för alla som är trötta på sentimentala julfilmer och midnattsmässor (eller jobbiga kusiner, tjatiga föräldrar etc. - för den delen med). Rubriken är lite missvisande. Det är inga dokumentärer OM julen utan UNDER julen. Och det är BRA dokumentärer. Inga av Kanal 5 typen som: Hjälp min vagina har blivit vegetarian!

20 december

Skogman
DOKUMENTÄR Med anledning av Thore Skogmans bortgång visar SVT en film om och med honom. I filmen reser Thore Skogman runt i husbil i gamla turnéspår, träffar musiker, spelar, sjunger och filosoferar. (R) SVT2 - 15:55 (repris igen 22 december).

Spice Girls official reunion
Brittisk dokumentär från 2006. Spice Girls är den mest framgångsrika tjejgruppen någonsin. De har sålt över 55 miljoner skivor över hela världen och under perioden 1996-2000 låg Spice Girls högt på topplistorna och förekom flitigt i media. Bara i Storbritannien har gruppen haft 9 listettor. I det här programmet berättar Spice Girls, som består av Victoria Beckham, Melanie Brown, Emma Bunton, Melanie Chisholm och Geri Halliwell, själva om kampen, deras första smak på framgång, uppbrottet och om livet efter Spice Girls. Dessutom visas arkivbilder från tiden då det begav sig. TV4 - 20:00.

Vatikanen - Mitt hemland
Dokumentär från 2005. Joseph Ratzinger blev känd som Jean-Paul II högra hand och den mest kända teologiska rådgivaren i Vatikanen - han kallades 'Guds Rottweiler'. Nu känner världen honom som den nya påven, Benedict XVI. I denna intima dokumentär följer vi med honom på en rundtur i Vatikanen, in i en värld som ingen vet mer om än han gör. Detta är en fascinerand inblick i landet som tillhör påven och där det officiella språket fortfarande är latin. Många av de ställen vi besöker har aldrig varit öppna för vare sig media eller folket förrän nu. TV8 - 20:00.

21 december

Walt Disney
K special. Dokumentär om den världsberömde mannen och tecknaren Walt Disney. Walt Disney är ett av världens mest välkända och högst värderade varumärken.Men vem var egentligen mannen och tecknaren Walt Disney? Vilka berömda konstnärer inspirerades han av och hur märks det i hans världsberömda tecknade filmer? En dokumentär av Samuel Doux. SVT2 - 20:00 (repris den 23 december)

Ceaucescus barn
DOKUMENTÄR När Ceaucescus diktatur i Rumänien föll uppdagades misär och grymheter på landets barnhem. För tio år sedan följde SVT:s reporter Sofia Djiobaridis hur en svensk hjälporganisation byggde ett nytt barnhem i Rumänien. Nu återvänder hon för att se hur det gått för "Ceaucescus barn". SVT2 - 11:20.

Guldörat
Guldöronen är en samling vanliga män med en stenhård passion för bra ljudanläggningar. De tävlar med varandra på blodigt allvar om vem som kan få fram det bästa ljudet i sitt vardagsrum. Priset är den åtråvärda vandringstrofén Guldörat. SVT2 - 15:55.

23 december

Super troupers - ABBA 30 år
Björn, Benny, Anni-Frid och Agnetha i den svenska supergruppens karriär fram till premiären av Mamma Mia! Ett program av Chris Hunt och Steve Cole. SVT2 - 22:20.

Lyxig choklad
Kanadensisk dokumentär från 2006. Choklad är en av världens populäraste smaker och det är en miljardindustri. Choklad finns i många olika former, man kan dricka det, äta det och även använda det som skönhetsmedel. I programmet tittar man närmare på vad folk är beredda att göra för att få tillgång till sin stora passion choklad och intervjuar Chloe Doutre-Roussel som rest jorden runt i sitt sökande efter den perfekta kakaobönan. Man tittar också närmare hur man tillverkar chokladpraliner i Paris och besöker plantage som odlar kakaobönor i Karibien samt träffat makeupartisten Bobbi Brown som lanserat en kakaofärgad makeup. TV4 - 18:00.

24 december

Historien om en liten and
Om en andfamiljs öden och äventyr mitt i centrala Tokyo. Andmammans promenad med tolv ungar över en starkt trafikerad motorled hårdbevakas av massmedia. Och minstingen Chibi gör allt för att hänga med och blir allas favorit. En önskerepris från den japanska televisionen. SVT2 - 17:05.

Nunnan
Svensk dokumentär från 2007. Marta har gjort ett oerhört radikalt livsval. 19 år gammal går hon in i Karmelitorden, den strängaste av alla ordnar. Hon lever i tystnad och lämnar aldrig klostret. Sin familj kan hon bara träffa i ett speciellt besöksrum. Filmaren Maud Nycander har följt Marta och familjen under tio år. SVT2 - 22:55.

26 december

Julpyntargatan
(Enda "julundantaget" på denna lista) Kanadensisk dokumentär från 2005. Julpyntargatan (Candy Cane Lane) är en del av den kanadensiska staden Edmonton där villaägarna i flera år tävlat om vem som bäst lyckas pryda sitt hus i julens anda. Det har blivit ett evenemang som drar tusentals åskådare och som faktiskt genererar en del donationer till välgörande ändamål. Vi följer fyra familjer som förbereder sig för att bräcka grannarna. SVT2 23:25.

Ska jag rekommendera en dokumentär så får det bli Historien om en liten and. En lagom söt dokumentär som bara japanerna kan göra. Det är nog 3-4 gången som SVT visar denna dokumentär och har du inte sett den så är det hög tid att se den nu. Har du inte tid att se den på julaftonen går den i reprisen dagen efter.

Källa: SVT.se, TVPLANETEN.se, TV8.se

Inga kommentarer: