lördag 7 februari 2009

Mossiga män i kostym

USA ligger i framkanten när det gäller de flesta genrer som finns, förutom kanske Holland och deras dokusåpor - men det är en annan historia. Men när det gäller deras (USA:s) talkshows har tiden stått stilla.

Heeere's Johnny! - och året var 1962, det nu mera bevingade ordet var introduktionen till den kanske allra mest kända i dessa sammahang Johnny Carson. I hela 30 år ledde han "The Tonight Show Starring Johnny Carson" och har sedan dess inflkuerat de allra största och flesta inom detta område.

Bra så... men nu kommer baksmällan. Inget har hänt i denna genre på snart 50 år. Samma sak återupprepas år efter år och med host efter host:

1. Dålig klippt och redigerad inledning med halvtaskig grafik.

2. En speaker som introducerar hosten, bandet och dagens gäster plus vilken artist som framträder.

3. Inledande besserwissrig monolog om dagens aktuell händelser där korkade politiker, artister och knepiga utlänningar får sig en skopa ovett.

4. Hosten själv presenterar gäster och artisten - även om det gjordes 5 minuter tidigare.

5. Ett stående inslag, djur eller en avarage-Joe som kan utför något udda och knäppt trick eller någon som lagar mat.

6. Sedan följer två gäster.

7. Musik på slutet och stressen gör sig påmind, alla skall tackas och nästa program skall puffas för.

Kitchig studio med murriga möbler, husbandet är mest med som rekvesita, en relik från svunna tider, likaså mannen (det är alltid en man) som presenterar programmet (se punkt 2). En sidekick är nödvändigt men gärna flera osm man kan bolla ideér med om det blir en stund över som behöver fyllas ut.


Den enda friska fläkten vi har haft de senaste åren är Jon Stewart när han introducerade den lite mera politik-orienterade typen av talkshow, han var först och Stephen Colbert följde efter och gjorde det ännu bättre. Även Jimmy Kimmel gör sitt bästa för att försöka göra något nytt.

Men i slutändan är det "Mossiga män i kostym" som går i Johnny Carsons fotspår på ett eller annat sätt. Någon som jag verkligen trodde skulle kunna utveckla den här genren var Tom Green när han härjade som värst i slutet av 1990-talet och början av 2000. Men tittarna svek och det var alldeles för mycket "Freddy Got Fingered" stuk över vissa segment han hade i sina shower.

Något nytt och fräscht behövs. Kanske en kvinna? Någon som är fräck i käften och vill utveckla detta koncept och som vågar sig ut ur den kvinnodominerade daytime-facket(Ophra Winfrey, Ellen, Rachel Ray, The View) och in i männens värld - erövra 22:00 och framåt. Det skulle verkligen behövas.

1 kommentar:

Anonym sa...

Kanske Chelsea Handler?