söndag 6 april 2008

The Colour of Magic

Terry Pratchett själv har en liten roll i serien.

Nu i påskhelgen gick miniserien "The Colour of Magic" signerad Terry Pratchett av stapeln på Sky one. En tvådelad historia på 1h 30 min x2.

För alla er som inte är insatta i Terry Pratchetts fantasy böcker om Discworld kan jag kortfattat berätta att de tar sin plats på en platt skivfromad värld som bärs upp av 4 elefanter som i sin tur står på en jättelik sköldpadda som heter Great A'tuin (bild). "The Color of Magic" följer handlingen i den första boken (av 36 - hitintills) som gavs ut 1983.

Rincewind (David Jason) är Diskvärlden sämsta trollkarl som en dag blir utkastad från sitt kära universitet efter att ha misslyckats att uppnå den första trollkarslgraden efter 40-års studier. Efter ett par turer och förvecklingar blir han utsedd av The Patrician att ta hand om Diskvärldens första turist, Twoflower (Sean Astin, "Sagan om Ringen") och han har egentligen inget val för ställer han inte upp på detta blir han avrättad. Sedan följer att villt äventyr för Rincewind på och utanför(?) Diskvärlden, allt för att vara Twoflower tillags och för att rädda sitt eget skinn. Och tillråga på allt har han även en av de ursprungliga åtta trollformlerna i huvudet och den lever sit eget liv.

I övriga roller kan vi Tim Curry (Stephen Kings "Det", "Charlies Angels") som Trymon, David Bradley (Harry Potter) som Cohen the Barbarien, Jeremy Irons ("Eragon", "Die Hard") som Havelock Vetinari aka The Patrician och sist men inte minst Christopher Lee som dödens röst.

Betyg: 4 av 5, som fan av Terry Pratchets Diskvärld. Är man inte lika insatt 3 av 5.

2 kommentarer:

isecore sa...

Tack för att du länkade till min blog. Tack vare den lilla länken hittade jag det här inlägget, och nu har jag sett Colour of Magic.

Levde kanske inte upp till mina förväntningar, men den var ändå rätt underhållande. Lite virrig handling samt att den saknar mustigheten från böckerna.

Dock sägs det att filmatiseringen av Hogfather ska vara riktigt underhållande, så den ska jag också se nån dag här. Samma regissör, gjordes innan Color of Magic.

andros sa...

Ja varsågod - jag hade ingen aning om att sidan drevs av en svensk.

Alla har pratat om hur svårt det var att filmatisera Sagan om Ringen trilogin. Men att få ner en av Terry Pratchetts berättelser är nog sju resor värre. Därför tycker jag att de har lyckats bra även om det är som du säger, handlingen är lite virrig.

Jag har inte sett Hogfather ännu pga. tidsbrist men nu blev jag sugen på att se den.