lördag 19 april 2008

Barnprogram på teckenspråk är en olustig historiaInnan jag gick upp i morse fastnade jag framför Sagoträdet, ett barnprogrammet på teckenspråk som sänds på SVT. Det var en skrämmande syn. Barnprogram på teckenspråk har inte utvecklats ett dugg sedan man som liten osnuten unge, utan vett i skallen, skrattade åt alla tanter och farbröder som "viftade med händerna" i mitten/slutet av 1980-talet.

Samma koncept nu som då. Folk som klär ut sig som troll, djur (främst hundar), clowner. Lustiga hattar, dockteater, vuxna människor som bor i ett stökigt rum och får besök av barn (WTF!) som företrädelsevis bjuds på saft och tårta.

Det är precis som om utvecklingen har stannat upp i det glada åttiotalet där höjden av barnkultur bestod av exotiska norska/danska barnprogram (typ ta på sig en röd näsa och en lustig hatt sen är det roligt) och tjeckisk dockteater. Ett "Björnes Magasin" from hell.

För er som inte har bättre saker för er så här på den här sena lördagsförmiddagen kan jag tipsa om att Kulturdepartementet har skrivit en Promemoria: Konsekvensanalys om lokaliseringen av SVT Teckenspråk (PDF) Men den verkar inte ta upp varför teckenspråksprogram för barn är så förbannat tråkiga och alldagliga.

7 kommentarer:

johansmide sa...

Hey! Jag är döv och teckenspråk är mitt språk. Jag ler och håller med. Jag tror inte heller ungarna hänger med i Sagoträdet - det är snabba scenbyten så man hela tiden hoppar runt. Att vuxna är med i ett barnprogram verkar vara ett stående tema sedan televisionens födelse.

Önskar som du att något nytt hände så att ungarna får uppleva någonting nytt.

Anna Josefin W sa...

Återkommande fråga från mitt håll; Var f*n har Battlestar Galactica tagit vägen??

Anonym sa...

Hej! Jag jobbar som teckenspråkslärare. Några föräldrar som har döva barnen och tycker att sagoträdet är snabba scenbyten så man hela tiden hoppar runt plus det är bara samma sak om igen och igen. Tror att det behövs fler bra program för döva än bara sagoträdet.

Hälsningar Blåvippa

andros sa...

johansmide/Blåvippa:

Hej! Visst skulle det behöva hända något nytt. Vad är teckenspråks barnprogrammens motsvarigheter till "Evas funkarprogram", "Wild Kids" och "Anders fiskar"? Det är såklart inte realistisk att göra en storproduktion riktade enbart till döva barn men något annat än vuxna utklädda till djur kunde det väl ändå visas. Sverige skall ju vara världsbäst på barnprogram.

anna: Ja men "Battlestar Galactica" går ju i repris för femtioelfte gången vid halv två tiden på natten - duger inte det? ;) Lägg ner det och ladda ned det istället, eller köp dvd-box, Kanal 5 ger oss nästan inget val.

andros sa...

En sak till... Jag är vuxen och hörande men jag kan förstå att det blir svårt för barn att hänga med om det blir många snabba scenbyten. Och det säger ju sig egentligen själv att det inte är speciellt bra.

Anna Josefin W sa...

Men jag vill inte ladda ner det, det är ju olagligt :P

andros sa...

Ha ha ha... då får du nog stå ut med hopplösa sändningstider eller att hosta upp en femhundring för en dvd-box :)