måndag 9 juli 2007

Sheriffen i Ryd


Vid en första anblick gör Kjell ”Sheriffen” Johansson i Ryd en god gärning för samhället. Den lokala polisstationen är sedan en tid tillbaka nedlagd och han tar på sin fritid ansvar för att åka runt på kvällarna i sin bil och stoppa eventuellt bus. Men redan efter ett par minuter in i dokumentären inser man att det är något som är fel.

Alla som inte faller in under kriteriet medelålders medelsvensson är potentiella oroshärdar. A-lagare, fd. inbrottstjuvar och såklart invandrarna som stjäl saker på skolgårdarna. Ta er i akt annars kommer Sheriffen och tar er!

Vi fick följa med Sheriffen i hans dagliga turer runt om i samhället. När han åker och köper en ny ficklampa men inte en för stor, de kan göra för mycket skada om man slår någon med den, näst största modellen duger fint. Utryckning till en stuga mitt i natten, Sheriffen är fort uppe och iväg men nej... falsklarm. Ortens a-lagare Ann och Peter skall flytta och Sheriffen hjälper gärna till. Fort skall det gå. Nu är de borta.

Den mest skrämmande scenen är nog den sista när fru Sheriff sitter med sin gitarr och spelar och sjunger låten Jesus älskar alla barnen och herr Sheriff sitter och ser butter ut i bakgrunden.


Det är andra gången jag ser denna dokumentär. Har du inte sett den så rekommenderar jag den varmt, se ett samhälle i förfall utan polisstation och med "Sheriff" igen den 12/7 och 14/7 i SVT.


(bild via svt.se)

Inga kommentarer: