onsdag 22 augusti 2007

SVT2 visar anmie en hel natt!

Jag hittade denna nyhet hos älskade dumburk och jag blev lycklig direkt! :) Fredagen den 7 september mellan 22:30-o6:35 i SVT2, hur skall man orka? :(

22.30 Spirited Away
(Sen to Chihiro no Kamikakushi) Hayao Miyazaki är sedan många år den japanska tecknade filmens förgrundsgestalt och känd även utanför Japan. För Spirited Away (2001) fick han otaliga utmärkelser, bl.a. en Oscar för bästa tecknade film och en Guldbjörn vid filmfestivalen i Berlin. Filmen handlar om en flicka, Chihiro, vars föräldrar har förvandlats till svin. För att rädda dem måste hon beveka andar som uppträder i olika skepnader. Hon får hjälp av Haku, en pojke med magiska egenskaper. Men vilka andar är goda och vilka är onda?

00.35 En natt med anime
SVT visar en hel natt med tecknad japansk film.

00.40 Anime Uncovered
Kanadensisk dokumentärfilm av Felice Gorica. Japansk tecknad film har gamla anor men fick ett uppsving tack vare Osamu Tezuka. Efter andra världskriget började han rita manga (serier i tidningar och böcker) och från slutet av 50-talet även animeserier. Han var inspirerad av Disney och inspirerade i sin tur andra japanska artister. Men anime är inte bara tecknad film utan även en livsstil. Många japanska ungdomar, och numera ungdom runt om i hela världen, träffas på särskilda möten för att klä sig som sina tecknade idoler, lyssna på musik och köpa prylar med anknytning till serierna.

01.05 En natt med anime
SVT visar en hel natt med tecknad japansk film.

01.10 Perfect Blue
Detta är regissören Satoshi Kons debutfilm. Han har även gjort tv-serien Paranoia Agent och hans senaste långfilm heter Paprika. Perfect Blue, 1998, är en tecknad thriller om popidolen Mima som börjar en ny karriär som skådespelerska. Detta uppskattas dock inte av alla. På internet dyker det upp hotelser mot henne och hon förföljs. Verklighet och fantasi flyter ihop.

02.35 En natt med anime
SVT visar en hel natt med tecknad japansk film.

02.40 Animation Runner Kuromi
Tecknad film i Japan görs av en mängd små studior. Denna film, gjord för videodistribution, ger en komisk inblick i hur det går till. Mikiko, kallad Kuromi, har gått en kurs på en animationsskola. På sitt första jobb på Studio Petit har hon den otacksamma uppgiften att samla in alla teckningarna till en kommande tv-serie. Hon har en deadline men animatörerna som ofta jobbar hemma har svårt att hålla tider. Regi: Akitaroh Daichi (2002).

03.20 En natt med anime
SVT visar en hel natt med tecknad japansk film.

03.25 Voices of a Distant Star
Science-fiction som utspelar sig 2046. Mikako ingår i en expedition som söker efter utomjordingar långt bort i universum. Hennes älskade är fortfarande på jorden, och varje SMS tar längre och längre tid på sig innan det kommer fram. Regi: Makomoto Shinkai (2002).

03.50 Kakurenbo
Skräckfilm av Shuhei Morita (2004). Filmen Kakurenbo, som betyder "kurragömma", handlar om en pojke som letar efter sin syster. Han kommer till en egendomlig ruinstad befolkad av onda andar.

04.15 Grrl Power
Komedi om tre flickor som driver en firma. De åtar sig vad som helst. Deras uppdrag: att få en motsträvig pojke att gå i skolan. Regi: Akitaroh Daichi (2004). 04.40 En natt med animeSVT visar en hel natt med tecknad japansk film.

04.45 -06.35 Stormy Night
(Arashi no Yoru Ni) Familjefilm. Under ett oväder möts två djur i ett skjul och blir vänner. De kan inte se varandra och vet inte att de normalt sett borde vara fiender. Den ena är en killing och den andra en varg. Regi av veteranen Gisaburo Sugii (2005).

SVT.se

Inga kommentarer: