måndag 13 februari 2012

Mockumentär-aspekten stjälper "Kontoret"Alla tycker inte om den  mockumentära stilen och vissa har redan tröttnat på den. Det är det som är "Kontorets" största fallgrop, inte huruvida det i grund och botten är en bra serie eller inte.

Alla som gillar "Solsidan" - och ville ha Solsidan 2.0 - blev nog grymt besvikna på den lite torftiga humorn som inte serveras på ett silverfat som det gjordes i "Solsidan". Mockumentärer skall ta tid att byggas upp. Ingen säger när du skall skratta, skämten är inte uppbyggda på det viset.

Det var lätt att skratta åt Ove i "Solsidan" men det var ännu lättare att skratta (eller i de flesta fallen hånle) åt alla rikemansbekymmer och tankegångar som Mickan och Fredde hade. För att inte tala om Alex och Annas tafatta försök att passa in. Ove Sundberg var en skarp kontrasts till både familjen Schiller och Löfström-Svensson. Rolig för att han var det femte hjulet.

Nu är han (Ove) en i mängden på ett trist och grått kontor. Likt honom själv. Karaktärerna han är omgivna av är alldeles för lika honom själv i olika grader gentemot hans bekanta på Solsidan. Hade "Kontoret" - som en lös avknoppning till "Solsidan" - varit en klassisk sitcom som hade tagit större draghjälp från hans Solsidan-grannar tror jag nog att det hade varit mera lyckat.

Själv tittar jag hellre på "Kobras" (klippet ovan) egna tolkning av "Kontoret" med Gustaf Hammarsten som med små medel mycket bättre fångar själva essensen av "The Office".

Inga kommentarer: