fredag 17 februari 2012

80-talist? Ja. MTV-generationen? Nej.

Först skall jag bara klargöra att jag är medveten om att  begreppet MTV-generationen (cirka 1975-1985) är vidare än just bara till att handla om musikkanalen MTV.

Jag satt och lyssnade på  Min spellista idag med Ametist Azordegan och började fundera på det här med MTV. MTV och deras musikvideor var något som hade präglat hennes uppväxt stort. Och kom att tänka på att vi faktiskt är jämngamla (1980) och då började jag fundera på min egen syn på den kanalen. Och den är nästintill försvinnande liten.

MTV var en kanal som alla andra hade. Utflugna storasyskon och ett fåtal kompisar. Och de gångerna teven kom in i handlingen var just MTV inget som prioriterades. Det var mest tecknat som inte var Tom & Jerry eller Kalle Anka på julafton. Var det inte det så var det någon häftig film som statskanalerna inte hade visat ännu.

Det var först 1996-97 någon gång som flera än tre kanaler (Kanal 1, TV 2 (så gammal är jag) eller TV4) kom in i hushållet och även då var det just inte MTV som lockade. Utan kanalutbudet i stort.

Och det är inte så att jag inte var intresserad av musik på den tiden. Tvärtom "Voxpop" (1996-2002) var veckans höjdpunkt och innan dess - och under tiden - var Tracks något som jag lärde mig att uppskatta tackvare mina systrar.

1997 var bara ett stenkast från musikvideor på nätet (pre-Youtube) och innan MTV drog sina sista suckar som en renodlad musikkanal runt 2000 var det "Jackass", "Beavis & Butthead" och Tom Green som lockade istället.

Kanske tillhör jag Jackass-generationen istället? Generationen som är svältfödd på musik och som fastnade för helt andra saker på MTV men som ändå samexisterade med MTV-generationen.

4 kommentarer:

Henrik Bennetter sa...

Voxpop - med Magnus Carlsson eller? Du vet att han var producent på Idol gissar jag?
Musikbyrån då? Var det något du tittade på?

andros sa...

Alla tre (Magnus Karlsson, Henrik Olsson och Josefine Sundström) då jag följde det (nästintill slaviskt) under alla säsonger.

Ja jag hade nog koll på att det är samma person. Fast först så här i efterhand.

Musikbyrån var inte min grej som 16-17 åring det började jag titta på runt 99-00 ungefär. Men inte lika frekvent som jag tittade på Voxpop.

Feminix sa...

Bra blogg! Jag länkar.

andros sa...

Feminix: Tack!