söndag 13 januari 2013

Golden Globe 2013
Det är kul att tippa därför gör jag i vanlig ordning slag i saken och tippar vinnarna (alltså de jag tror vinner inte nödvändigtvis mina absoluta favoriter) bland tv-kategorierna i årets Golden Globe som går av stapeln idag.

BEST TELEVISION SERIES – DRAMA


BREAKING BAD
BOARDWALK EMPIRE
DOWNTON ABBEY: SEASON 2
HOMELAND
THE NEWSROOM

Ovanligt svårtippat i år. "Breaking Bad" har nog gjort sitt i dessa sammanhang. "Homeland" är allas kelgris tillsammans med "Downtown Abbey". "Boardwalk Empire" hade förvisso en ovanligt spännande tredje säsong men räcker inte till. Likaså "The Newsroom" som jag tror kommer att plocka hem flera priser i framtiden. Det får bli "Homeland".


BEST PERFORMANCE BY AN ACTRESS IN A TELEVISION SERIES – DRAMA

Connie Britton NASHVILLE
Glenn Close DAMAGES
Claire Danes HOMELAND
Michelle Dockery DOWNTON ABBEY: SEASON 2
Julianna Margulies THE GOOD WIFE

Det vore mest oväntat om Connie Britton tog hem priset. Det skulle i alla fall kännas fräschast. Men detta är Claire Danes pris rätt igenom. Och jag kan fortfarande för allt i världen inte förstå att Glenn Close blir nominera år, efter år, efter år...


BEST PERFORMANCE BY AN ACTOR IN A TELEVISION SERIES – DRAMA

Steve Buscemi BOARDWALK EMPIRE
Bryan Cranston BREAKING BAD
Jeff Daniels THE NEWSROOM
Jon Hamm MAD MEN
Damian Lewis HOMELAND

En betydligt mera öppen kategori än den kvinnliga motsvarigheten. Även om jag tror att "Homeland" och Damian Lewis ligger bra till även här. Serien "The Newsroom" isig tror jag förvisso inte kommer att vinna något pris (se ovan) men Jeff Daniels vinner nog detta i år.


BEST TELEVISION SERIES – COMEDY OR MUSICAL

THE BIG BANG THEORY
EPISODES
GIRLS
MODERN FAMILY
SMASH

Som med "Breaking Bad" så tror jag att "Modern Familys" storhetstid är över. Då ligger nog långköraren "The Big Bang Theory" bättre till. Men detta tar "Girls" hem - med lätthet. Säsong 2 av "Girls" har förövrigt premiär idag (13 januari) om någon har missat det.


BEST PERFORMANCE BY AN ACTRESS IN A TELEVISION SERIES – COMEDY OR MUSICAL

Zooey Deshanel NEW GIRL
Julia Louis-Dreyfus VEEP
Lena Dunham GIRLS
Tina Fey 30 ROCK
Amy Poehler PARKS AND RECREATION

Jag föredrar helt klart Amy Poehler framför Tina Fey (även om jag gillar deras kemi tillsammans, som vi nog får se smakprov på ikväll då de är värdparet) , men inga av de två vinner i år. Det blir tätt mellan Julia Louis-Dreyfus och Lena Dunham. Men jag tror ändå att den förstnämnda tar hem priset. Men jag är nöjd så länge som inte den otroligt enerverande Zooey Deshanel vinner.


BEST PERFORMANCE BY AN ACTOR IN A TELEVISION SERIES – COMEDY OR MUSICAL

Alec Baldwin 30 ROCK
Louis C.K. LOUIE
Don Cheadle HOPUSE OF LIES
Matt LeBlanc EPISODES
Jim Parsons THE BIG BANG THEORY

Många kända namn men detta är helt klart kvinnornas år iår när det gäller huvudroller i komediserier. Alec Baldwin har gjort sitt Don Cheadle är förvisso bra men "House of Lies" är en ovanligt blek serie som har nominerats. Louis C.K ligger bra till men jag tror nog ändå att Matt LeBlanc ligger bäst till. Den - enligt mig - i "Vänner" som mest förtjänar att få en ny framgång. Jim Parsons kan i och för sig skrälla, även om det inte är någon större skräll om han vinner.


BEST MINI-SERIES OR MOTION PICTURE MADE FOR TELEVISION

GAME CHANGE
THE GIRL
HATFIELDS & MCCOYS
THE HOUR
POLITICAL ANIMALS

Den kategori jag har minst koll på i år. Ifjol hade jag tittat på två av de fem som var nominerade (To Big to Fail, Cinema Verite) året dessförinnan tre av fem (The Pacific, Pillar of Earth, Temple Grandin) och i år bara "Game Change" så den får min röst då jag inte har någon koll på de övriga kandidaterna.


BEST PERFORMANCE BY AN ACTRESS IN A MINI-SERIES OR MOTION PICTURE MADE FOR TELEVISION

Nicole Kidman HEMINGWAY & GELLHORN
Jessica Lange AMERICAN HORROR STORY: ASYLUM
Sienna Miller THE GIRL
Julianne Moore GAME CHANGE
Sigourney Weaver POLITICAL ANIMALS

...och då får det helt enkelt bli Julianne Moore som får min röst. Och även om jag inte har tittat på de andra serierna så tror jag nog ändå att hon ligger bra till.


BEST PERFORMANCE BY AN ACTOR IN A MINI-SERIES OR MOTION PICTURE MADE FOR TELEVISION

Kevin Costner HATFIELDS & MCCOYS
Benedict Cumberbatch SHERLOCK (MASTERPIECE)
Woody Harrelson GAME CHANGE
Toby Jones THE GIRL
Clive Owen HEMINGWAY &; GELLHORN

Helt klart Benedict Cumberbatch. Det är synd och skam att inte "Sherlock" blev nominerad som en av de bästa miniserierna/tv-filmerna.


BEST PERFORMANCE BY AN ACTRESS IN A SUPPORTING ROLE IN A SERIES, MINI-SERIES OR MOTION PICTURE MADE FOR TELEVISION

Hayden Panettiere NASHVILLE
Archie Panjabi THE GOOD WIFE
Sarah Paulson GAME CHANGE
Maggie Smith DOWNTON ABBEY: SEASON 2
Sofia Vergara MODERN FAMILY

Kul att Hayden Panettiere lyckades knipa en nominering. Men detta tar Maggie Smith hem med lätthet. Folk är nog trötta på Sofia Vergara och de övriga är för anonyma.


BEST PERFORMANCE BY AN ACTOR IN A SUPPORTING ROLE IN A SERIES, MINI-SERIES OR MOTION PICTURE MADE FOR TELEVISION

Max Greenfield NEW GIRL
Ed Harris GAME CHANGE
Danny Huston MAGIC CITY
Mandy Patinkin HOMELAND
Eric Stonestreet MODERN FAMILY

Jag hade hellre sett att "Girls" Adam Sackler varit nominerad istället för "New Girls" Max Greenfield. Men men. Ytterliggare en svår kategori men kanske Eric Stonestreet?

Här hittar ni nomineringarna i ALLA kategorier!

1 kommentar:

Amy sa...

Har varit krasslig över helgen och därför ägnat den åt att se alla avsnitt av Homeland, som jag precis upptäckt. Måste säga att jag visserligen tycker den är bra p åså sätt att jag blev helt absorberad av den, men att den rent hantverksmässigt innehåller en hel del taffligheter. Osannolika twister som behövs för att rädda plotten, fördomar om folkgrupper, överdrivna scener osv. Tänkte ah men hallååå flera gånger, t ex om slutscenen i fabriken i s02e11. Kändes väldigt konstruerad. Och Claire Danes spelar ju över rätt hårt. Ingen match för SNL att göra parodi av direkt. Men som sagt, man sugs in i den, och då har de väl lyckats in a way. Längtar till säsong tre!