söndag 7 november 2010

Förslag banar väg för tv-guldgruva i SVT Play

Regeringen föreslår att lagen om upphovsrätt ändras, så att det ska bli lättare att återanvända äldre material, till exempel på SVT Play. En god nyhet för alla som vill kunna se äldre filmer och TV-serier.

SVT och andra tv- och radiostationer har massor med inspelade program och serier som inte får visas vare sig i repris eller på webben eftersom rättigheterna för seriernas upphovsmän inte är lösta.

-Jag ser detta som en del av svenskt kulturarv. Vi har ju haft radio och tv länge. Det finns väldigt mycket intressant och spännande material. Det är sorgligt att ingen får ta del av det, säger justitieminister Beatrice Ask till Rapport.

För krångligt

Ofta är ett tv-program förknippade med ett stort antal rättigheter, och om någon av rättighetsinnehavarna är död blir det för krångligt att lösa vem som ska ha betalt och det blir i princip omöjligt att visa programet.

Men nu föreslår regeringen att lagen ändras från individuella avtal till heltäckande avtal.

Justitieminsiter Beatrice Ask (M) säger till Rapport att lagförslaget innebär att man använder sig av avtalslicenser och då kommer tv- och radiobolagen att träffa avtal med rättighetsinnehavarnas organisationer istället.

Gäller material före 2005

Enligt förslaget så ska tv-eller radioföretaget ha producerat programmet själv, och det ska ha sänts innan den 1 juli 2005 för att de nya reglerna ska gälla. Det nya lagförslaget föreslås träda i kraft i april nästa år.

På SVTi, SVT:s interaktiva avdelning, välkomnar man det nya lagförslaget.

-Det här innebär att vi kan börja förhandla om rättigheter att lägga ut fler program och äldre dramaserier på SVT Play, säger Lena Glaser, chef för SVTi.

Det finns dock en möjlighet för rättighetshavare att protestera.

-I det förslag vi nu lägger finns det en möjlighet att meddela individuella förbud mot användning. Man kanske tycker att det var så dåligt att man inte vill att det ska visas, men det kan även finnas andra skäl att man inte vill ha rättigheterna använda på det här viset och det kan man då stoppa, säger Ask.


Via SVT.se

1 kommentar:

Stefan sa...

Jag applåderar idén men känner samtidigt att man skulle behöva göra något åt sitt nuvarande system där ett avsnitt ligger uppe cirka 30 dagar. Det är gång på gång man trillar in på ett blogginlägg som länkar och rekommenderar en serie/dokumentär/videoklipp varpå man besökrr SVT för att finna det raderat utan någon ytterligare information.