söndag 4 januari 2009

TV-året 2008, del 4: Svenska tv-program/tv-serier

Lättjan symboliserar denna lista, inga direkt tyngre serier avhandlas, mest komedier och trams - sådant som jag gillar. Vill jag ha högklassiskt tv-drama väljer jag HBO eller någon av de andra sagofabrikerna, så har det varit i stort sett under det senaste deceniumet och 2008 är inget undantag.

1. Stjärnorna på slottet - Det pratas redan om vilka som kan tänkas besöka slottet under nästa år. Och risken är stor att "Stjärnorna på slottet" även blir 2009 och 2010 års bästa svenska produktion - lägg där till att jag rankar "Stjärnorna på slottet" som det bästa under både 2006-2008. Varje tv-såpa av rang har under de senaste åren haft en dramaqueen eller två. "Stjärnorna på slottet" fem stycken av fem möjliga under alla säsonger som har visats, 100% utdelning! Och förbannat bra teve blir det i slutändan.


2. Stor i Japan - Det är lite hugget som stugget om plats 2 på denna lista. Men jag sätter nog ändå Sebastian Hedin och Jens Sjögren före Erik Ekstrand och Mackan Edlund - mest för att deras comeback var såpass efterlängtad. Tokyo gör sig alltid bra i teven, storslagen skyline, udda människor och en mångfald om inget land i världen kan mäta sig med, "Stor i Japan"-konceptet passade in perfekt i den staden. Enda nackdelen med "Stor i Japan" var att slutet var lite väl avhugget, ett "vad hände sedan"-program hade var ett bättre avslut än att vi fick reda på hur de skulle dela en taxi på bästa möjliga sätt på Arlanda... Nu hoppas jag bara att Jens och Sebbe inte faller i glömska ingen som de gjorde efter "Superklasse".


3. Erik & Mackan - Hela och rena/Snygga och smärta - Det är lätt att glömma att Erik & Mackan han med hela två olika program-serier iår först ut "Erik & Mackan - Hela och rena" i våras och nu senast "Erik & Mackan - Snygga och smärta". Hela och rena behandlade ett roligare ämne - men å andra sidan hade de fått farten i Snygga och smärta.


4. Sjön suger - Jag har tidigare skrivit en kärlekshyllning till "Sjön suger" här - den duger som motivering för denna fjärde plats.


5. Var fan är mitt band? - Magnus Uggla kom i ropet igen (iofs. har ju magnus Uggla aldrig varit "ute".) efter sin populära blogg och fick chansen att göra denna smått egocentriska produktion om en man som är på jakt efter ett nytt band. Hoppas att Magnus Uggla får göra mera teve i framtiden.


6. I en annan del av Köping - Inte alls samma fart som säsong 1 och mini-följetongen om hur det skall gå när Mats flyttar kändes dum, speciellt när vi fick reda på att han bara flyttade till korridoren bredvid. Men en av tv-årets roligaste replikbyten ägde rum på Kolmården när Tobbe skällde ut tigrarna.

-Kommer ni från Norrköping eller?


7. Sverige pussas och kramas - Ytterliggare en produktion signerat Henrik Schyffert (den andra är Stor i Japan). Mera av det goda, lite plumpt ibland - roligt då och då.


8. Vad blir det för mat - Det är nog lättare att gilla "Sjön suger":s Lennart Jähkel och Johan Ulveson, Per Morberg är lite mera av en vattendelare - antingen gillar man honom eller inte. Alla har någon åsikt om honom. Jag tycker att han är helt okej.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Erik och Mackan är ju klockrena! Skönt program med mycket humor:)

andros sa...

Ja en välbehövlig paus i denna Filip och Fredrik tid vi nu verkar leva i :)