söndag 3 april 2011

Camelot S01E01

Det finns mängder med tv-serier och filmer som handlar om legenden om Arthur. Men för egen del är det "Merlin" som ligger närmast att jämföra med då den är den senaste tv-serien/filmen om denna saga. Och det står med en gång klart att det är väldigt spridda skurar i hur denna historia skall tolkas. Det enda som står sig starkt genom alla olika tolkningar är att Merlin är trollkarlen och Arthur är (den blivande) kungen mera än så behöver man inte bekymmra sig över.

"Camelot" är kanske inget mästerverk men den är betydligt mera raffinerad och storslagen än tidigare (läs "Merlin") dramatiseringar. Det känns helt klart att alla serier om romariket ("Rome", "Spartacus blood and sand") har gjort starkt intryck på denna serie. Men där "Camelot" lätt hade kunnat bli mera likt "The Tudors" - alltså ett kostymdrama - känns detta betydligt råare och smutsigare.

En renrakad Joseph Fines som Merlin känns helrätt. Inget vitt skägg så långt ögat når. Han brilljerar verkligen och är en av de största - om inte den största - behållningarna i denna serie. Och inte att förglömma Morgana (Eva green), är så där härligt over-the-top galen så hennes utveckling skall bli kul att följa. Historien isig är inte alldeles för tungrodd även om det är lite mellanmjölksvarning emellanåt. Alltså allt faller på sin plats utan större utsvävningar.

Det återstår att se hur bra "Camelot" blir, för när jag jämförde dena serie med "Merlin" i början av detta inlägg kommer jag att jämföra det desto mera med de två kommande serier i samma genre som kommer framöver "The Borgias" och "Game of Thrones.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej, Jag föredrar Camelot mer än Merlin. För Camelot är bättre, inte lika drygt och har sätt om Camelot 40 gånger denna veckan....