torsdag 7 april 2011

The Borgias S01E01-E02


Mot slutet av "The Tudors" - och då har jag ännu inte sett hela den sista säsongen - så gick luften ur mig jag orkade inte med alla vändningar och intriger. Och jag satt och önskade att en trollkarl skulle ramla in genom dörren och kasta en besvärjelse eller två. Men jag visst ju hela tiden att "The Tudors" inte är den typen av serie.


Och nu är det alltså dags igen för ett maffigt kostymdrama. Men den här gången utlovar Showtime att det skall bli en miniserie på nio delar (varav det första är ett dubbelavsnitt). Men man vet inte hur det blir med den saken om detta blir en succé, påvar med spännande livsöden finns det nog gott om.


Kortfattad handling: "The Borgias" är ett släktdrama där vi följer Spansk-ättade familjen Borgia som ljuger, mördar och mutar sig fram till att bli en av Italiens mäktigaste familjer. Där familjens överhuvud har lyckats att bli påve och sitter på tronen med alla dess privilegier som detta innebär (läs mer om handlingen här).


Jag anar en trend, i "The Pillars of Earth" är det Ian McShane som håller hov, i "Camelot" är det Joseph Fiennes och här i "The Borgias" är den klarast lysande stjärnan Jeremy Irons i rollen som Rodrigo Borgia (senare Påve Alexander VI). Karismatiska män som stjäl showen. På gott och ont. I Jeremy Irons fall ligger han hela tiden på gärnsen till det överdådiga och bombastiska i sin rolltolkning men på något sätt lyckas han ändå klara av det med hedern i behåll. Mycket tackvare Colm Feores (delia Rovare) pondus i rollen som hans rival.


Nu vet jag inte hur långt från sanningen detta är men det känns ändå som om det är ett bra historiskt tidsdokument. För att inte tala om alla uttryck och nycker som förekom i kyrkan under den här tiden. Inte för att avslöja något vad dessa två första avsnitt innehåller, men en riktigt kittlande scen måste jag googla mig fram om det verkligen gick till så eller inte?


Och nu kanske till det mest väsentliga: Är det för lite blod och sex? För det verkar vara något som det debateras hett om på nätet. Det finns råa mord, incestuös kärlek (?), sex och tortyr. Jag är nöjd som det är och låter serien tala sitt språk istället för att sitta och vänta på blod och sex, det får jag nog av i vanliga fall.

2 kommentarer:

Robert sa...

En av ITALIENS mäktigaste familjer ska det vara...

andros sa...

Ja, men med SPANSKT ursprung. Jag kanske uttryckte mig felaktigt i texten och utlämnade det faktum att de är italienare.