lördag 13 november 2010

Wallace and Gromit's World of Invention – S01E01

Nick Park geniet bakom Wallace and Gromit håller verkligen hårt på sitt skötebarn. Sedan i slutet av 1980-talet har han bara släppt fyra kortfilmer och en långfilm om den gänglige ost-älskande mannen och hans trogna hund. Visserligen gjorde Nick Park även ”Chicken Run” 2000 men den filmen lämnar vi därhän.

Nu är det alltså äntligen dags (release-datumet för denna serie har länge varit osäker hösten 2010 har varit den senaste given sedan i somras) för en ny animerad serie, i samma stil som hans tidigare alster (animerad stop-motion (även om Nick Park har tummat på den tekniken från och till med datoranimering istället)). Denna gång ger sig Wallace och Gromit ut i världen – och som titeln hintar om – letar upp spännande och otroliga uppfinningar.

I det första avsnittet undersöker Wallace och Gromit moder natur där vi i klipp (med riktiga människor inte leranimationer) får se uppfinnare berätta om sina uppfinningar som har att göra med just moder natur. Alltifrån pingviner till termiter.

Allt är sig likt, lustiga maskiner den mysig brittiska känslan där Wallace sitter bakom sitt skrivbord och dricker te samtidigt som han berättar om uppfinningar. Men samtidigt är detta ändå inte Wallace and Gromit. Det känns i alla fall inte som en serie av dem så att säga. Många av klippen på uppfinningarna har redan avhandlats på femtioelva andra kanaler och deras animerade upptåg väger inte på långa vägar upp alla riktiga klipp även om de är proffsigt klippta och musiksatta.

Nej detta kan inte bli mera än godkänt. Om Wallace and Gromit riktade sig till både barn och vuxna förr om åren känns detta som en renodlad barnserie, speciellt med tanke på prutt och fis skämten, vilket är trist då de faktiskt lyckades att engagera både ung som gammal med sina tidigare filmer/serier.

Sammanlagt skall det sändas sex avsnitt med start den 3 november. Och jag hoppas innerligt att Claes Månsson åter får reprisera rollen som Wallace röst när denna serie kommer hit (vilket jag är helt övertygad om att den gör) inte som i den senaste filmen Hans Jonsson. Wallace ÄR Claes Månsson ingen annan.

Inga kommentarer: