fredag 5 juni 2009

Ett tips till Piratpartiet

På söndag lägger jag min röst på Piratpartiet (inte enbart för att reta Jan Gulliou), de principer och det de står för är det som engagerar mig mest i dagens läge - så långt allt väl.

Men jag tycker det är väldigt synd att de lägger sig helt platt i alla de andra frågorna. I demokratins anda och påpassligt med nätet till hjälp - vore det inte en bra idé om de cirka 50.000 medlemmarna genom omröstning kunde få möjligheten att engagera sig i några av de övriga frågorna?

Om enbart medlemmarna engagerade sig i några nyckelfrågor skulle inte de (förhoppningsvis) invalda i eu-parlamentet behöva engagera sig mera än att rösta för eller mot i vissa frågor och på så sett kunna lägga krutet på det de är där för: att den personliga integriteten måste skyddas, att kulturen måste släppas fri och att patent och privata monopol är skadliga för samhället.

Tänk själv att ha en möjlighet att påverka ett beslut direkt i EU-Parlamentet genom en knapptryckning vid datorn. Det måste väl ändå vara den sanna definitionen av demokrati?

2 kommentarer:

Rick Falkvinge (pp) sa...

Anledningen till att det inte vore bra, vore att vi då skulle tappa allt inflytande över huvud taget i våra kärnfrågor.

Det är genom att ha ett smalt program som vi kan få genomslag för det, genom att koalitionsförhandla. Har vi inget att förhandla med (röster i övriga frågor), kan vi inte få genomslag för våra egna.

andros sa...

Ja så kan det nog vara. Kul iaf. att du hörde av dig, de övriga partierna hade inte bemödat sig nämnvärt att ha sådan kontakt med väljarna. Lycka till på söndag!