lördag 25 oktober 2014

Mina tankar halvvägs in i Big Brother-säsongen

1. Big Brother 2002 (andra säsongen)
2. Big Brother 2003 (tredje säsongen)
3. Robinson 1997 (första säsongen)
4. Farmen 2001 (första säsongen)

De fyra absolut bästa dokusåpa-säsongerna någonsin. Big Brother sticker ut med två topplaceringar.

Vad vill jag ha sagt med detta då?

Ja... "Big Brother" är sig inte likt längre. Det är så mycket fel med årets säsong så jag vet inte var jag skall börja. Det är lätt att skylla på att det var bättre förr. Eller att man har växt ifrån konceptet. Det är trotts allt snart 15 år sedan Big Brother började sändas i Sverige. Men det går heller inte att skylla på. Äldre bekanta (bekantas, bekanta) släkt med flera som jag vet gillade Big Brother runt millennieskiftet - och som var äldre då än vad jag är nu - har helt gett upp Big Brother.

Och visst, konceptet i sig kanske är "oräddbart"och  föråldrat nu för tiden. Men jag vill ännu inte ge upp. Som jag har förstått det finns det ytterligare 2 säsonger kontrakterade. Men blir nästa säsong lika usel som årets ger i alla fall jag upp.


Mina tips för att rädda Big Brother

1. Hårdare regler och bättre bakgrundskontroll från Big Brothers sida. Tre stycken har blivit utkastade under årets säsong. Det är tre för många.

2. Inte vara rädd för att snegla på de tidigare årens uppdrag. Uppdragen i årets säsong har varit under all kritik.

Uppdragen skall i större mån involvera alla deltagarna under en längre tid. Det har varit väldigt få sådana uppdrag i år. De skall vara svåra och tidskrävande (inom rimliga gränser). Inte bara något litet som sysselsätter de i en kvart eller så åt gången. De skall vara anpassade för alla oss som har köpt 24/7 inte för dom som bara tittar en timme på kvällen på Kanal 9.

Uppdragen skall vara belöningsbaserade. Som de var förr om åren. Kanske inte lika hårda - då de kunde satsa hela sin matbudget och förlora - och tvingas leva på basvaror. Det gör ingen glad. Varken deltagarna eller tittarna. Då ser jag hellre att de vinner immunitet eller lite lyx i vardagen. Inte som det är under årets säsong. Vilket jag kommer till i nästa punkt.

3. De skall sluta få allt de pekar på! Tiden är förbi då de slogs om fimparna i askkoppen och när det varannan vecka (typ) slogs på stort då de fick beställa skräpmat. Nu kan man tro att det är (O)hälsa-vecka varje vecka (ni vet uppdraget från Big Brother 2011 då de skulle tävla i att gå upp i vikt).

Innan 2014 års säsong av Big Brother drog igång så läste jag någonstans att årets säsong skulle bli lite lyxigare än tidigare säsonger. Visst, det är kul för deltagarna. Men vad är spänningen i det för oss tittare. Då de hela tiden får allt serverat?

4a. MYCKET bättre åldersspridning! Jag ser gärna att en tredjedel av deltagarna är runt 30 (eller över). Inte som det är idag då Thomas med god marginal (över 10 år äldre än den näst äldsta) var den äldsta i huset.

4b. Större variation bland deltagarna. Och det uttalandet  kommer från en av deltagarna! Det var väl Anna som sa att alla i huset är såpass lika varandra? Bättre spridning geografiskt OCH erfarenhetsmässigt.

5. Big Brother-huset är alldeles för stort och opersonligt. Nu när deltagarna börjar tunnas ut märks det tydligt. Det skall finnas plats för uppdrag och liknande. Men till en början när de är full skara skall de nästa klättra på varandra!


BONUS (mina personliga pet peeves)!

6. Fick jag bestämma så ser jag gärna en helsvensk variant nästa år. men det är uteslutet av flera orsaker. Då pengafrågan nog är den största.

7. Jag ser gärna två dedikerade kanaler som man beställa via sina tv-distributör. Som det var förr om åren. En för DC och en kanal uppdelad i fyra fält. Mest för att jag har en fisig dator som jag inte vill ha igång dygnet runt. Och en o-smart teve.
Inga kommentarer: