fredag 23 april 2010

Kycklingen som förstörde primetime


Va?! Tänker du. Vad har kyckling med tiden mellan 20:00-22:00 att göra? Vänta, jag skall förklara.

Visst minns ni Kronfågels ”kyckling på fredag”-reklam som gick väldigt hett i rutan för drygt fem år sedan? Den ser jag som startpunkten på fredagsmys-fetischismen som har lagt sig som en våt filt över vårat avlånga land.

Just kyckling och mys kanske inte var direkt ihopkopplat när den reklamen först sändes i mitten av 00-talet. Men den sådde ett frö inom oss svenskar som kopplade ihop god mat (kyckling), god dryck och familjesammanhållning (framför teven) med just fredagar. OLW tog fasta på detta (nu spekulerar jag bara men det ligger nog inte så långt ifrån sanningen) och lanserade sina produkter i deras ”fredagsmys”-kampanj som har blivit minst lika stor Kronfågels kyckling-kampanj.

Och vad myser man bäst framför efter en lång och hård arbetsvecka? Jo teven. Och vad orkar man att titta på? Jo, lättsam underhållning som inte ställer några högre krav på tittaren. Och nu är vi framme vid själva myset (i) framför(allt) TV4 som jag är ute efter. Det är ”Idol”, ”Körslaget”, ”Stjärnorna på is”, ”Let's Dance” och så vidare.

Program som vecka efter vecka drar miljonpublik och skuffar undan allt annat i rutan och ställer väldigt höga krav på tittarsiffror och reklamintäkt-potential för de övriga tv-serierna/programmen som sänds på TV4 under fredagarna. Detta smittar i sin tur av sig på de övriga kanalerna (SVT, TV3, Kanal 5 och (i viss mån) TV6). Men smittan stannar inte där utan breder även ut sig till veckodagarna.

Främst TV4 tar det säkra för det osäkra, får en tv-serie inte skyhöga tittarsiffror (=reklamintäckter) låter de inte tv-serien hållas av goodwill-skäl. Utan flyttar istället bort serien från huvudkanalen till någon av deras systerkanaler eller i bästa fall lägger den efter 22:00 Nyheterna vid 22:30-22:45 någon gång. Denna yxa har flertalet stora tv-serier råkat ut för. För tillfället är det ”House” som har längst track record, alltså som har lyckats hålla uppe tittarsiffrorna så pass högt under en såpass lång tid utan att ha blivit undanskuffade.

Alla de största serierna - ”Lost”, ”Heroes”, ”Deadwood”, ”24” med flera - som har gått på TV4 har slagit huvudet blodigt i kampen mot tittarsiffrorna som egentligen inte är dåliga, bara mindre bra.

Så... inga bra tv-serier på vardagarna mellan 20:0-22:00? Skyll på kycklingen.

2 kommentarer:

Michael Lindqvist sa...

Det ligger nog lite i det du skriver men jag tycker du lägger lite mycket av skulden på TV4. Även SVT behandlar sina amerikanska serier riktigt dåligt med skumma tv-tider. Sedan verkar det som om svenskarna förslöats av alla dokusåpor och inte längre orkar se något som kräver mer IQ än att man kan äta Taco och Kyckling samtidigt som man tittar.

andros sa...

Jag tog TV4 som ett exempel som alla känner till. Kunde lika gärna ha valt just SVT som du påpekar. Men då går lite av resonemanget om intet tack vare kopplingen till reklamen (för chips, kyckling) plus att jag ser TV4 som starten för den typen av program som har invaderat fredgarna under de senaste åren.

Visst har SVT tidigare visat (och visar fortfarande) liknande lättsamma produktioner till helgslutet. Men reklman-kanalernas impakt på den här typen av program ser jag som större än SVT:s.