tisdag 20 april 2010

DOX - dokumentärer på SVT

Jag har verkligen kapitulerat för SVT:s nya satsning DOX, dokumentärer som sänds varje tisdag och som – enligt mig – har något alldeles extra. Det är svårt att sätta fingret på vad det extra är som jag går igång på. Men det är en blandning av oväntade och publikfriande ämnen som är kommersiellt gångbara. Alltså som har gått upp på bio och/eller blivit nominerade till/vunnit priser. Eller blivit uppmärksammade p andra sett.

Först ut var ”Videocracy” som avhandlade Italiens tv-klimat. På det följt Werner Herzogs sammanställning av den bortgångne Timothy Treadwell filmaterial om grizzlybjörnar i ”Grizzlyman”. Förra veckan var det ”King of Kong” som handlade om arkadspel i allmänhet och Donkey Kong i synnerhet.

Och idag (tisdagen den 18 april) sänds en dokumentär med svenska anknytning. ”Bananas” om Fredrik Gerttens insyn i bananindustrin.

Nästa vecka är det dags för säsongens sista(?) DOX.

22:00 Dox: Crazy love
Amerikansk dokumentär från 2007.
En uppseendeväckande berättelse om Burt och Linda Pugachs stormiga relation. Burt är redan gift men blir upp över öronen förälskad i den unga, vackra Linda som inte vill ha honom. Han blir totalt besatt av henne och bestämmer sig för att hon ska bli hans till varje pris. En fullkomligt osannolik men sann kärlekshistoria där galenskap och skräck förvandlas till förblindad förälskelse. Sommaren 1959 chockades USA när Burt och Linda hamnade på förstasidorna på i stort sett varenda dagstidning.


Via SVT.se.


Jag längtar redan.

Inga kommentarer: